пʼятниця, 21 вересня 2018 00:56

Брат Лорак засвітився в афері з неякісними безпілотниками

Брат скандальної співачки Ані Лорак Ігор Куєк заробляє великі гроші на оборонному бюджеті України.

Інформація про державні закупівлі у сфері оборони є абсолютно засекреченою, а відповідно відсутній і будь-який зовнішній контроль за коштами. Цим активно користуються бажаючі нечесно заробити. Про це йдеться в розслідуванні програми "Гроші" на телеканалі "1+1".

Так і вчинив брат Лорак. Згідно з розслідуванням, під виглядом "платформи розвитку інновацій" (UkrARPA) колишні топ-менеджери "Укроборонпрому" отримують із бюджету великі гроші на виготовлення низькоякісних приладів.

Автор: скриншот
  Ігор Куєк
Ігор Куєк

Платформа, яку анонсували ще в 2016 році, повинна була шукати нові розробки озброєння і приватне фінансування для них. Журналісти знайшли її в реєстрі, однак зараз у назві відсутня абревіатура UkrARPA. Більше того, платформа стала приватною, а заснували її офшором із Кіпру.

Серед трьох власників виявився рідний брат Лорак. Відзначається, що в Інтернеті платформа дійсно має гарний вигляд. Там можна побачити три проекти, якими хваляться керівники. Зокрема, це фільтрувальна станція і літальні безпілотники "Спароу" і "Ансфер". У планах створення міношукачів та вертольотів.

За словами відомого волонтера Натана Хазіна, головна розробка компанії є недопрацьованою.

"Це не доопрацьований апарат, на мій погляд. Вони або не використовуватимуться, або впадуть у першому ж польоті. І скажуть, ну, недосконалість, ну, недороблені, є що доопрацювати", - заявив волонтер.

Безпілотник має китайську начинку. Вразливий до засобів радіоелектронної боротьби, має невелику дальність польоту і регулярні збої. Першу партію з 13 комплексів поставили в збройні сили. Власник фірми-виробника "НВП "Спайтек" Павло Грозов запевняє, що в створенні і просуванні продукції "допомагали" партнери.

Автор: скриншот
  Безпілотник Sparrow
Безпілотник Sparrow

За словами журналістів, українська армія вже отримала і ще отримає безпілотники сумнівної якості. Виробник отримав за це державні гроші. Один комплекс "Спароу" коштує майже 2,5 мільйона гривень - близько 100 тисяч доларів. Відзначається, що в минулому році було придбано 13 таких комплексів. А на поточний рік заплановано ще приблизно 25. Тобто разом виходить близько 100 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Має сонячні панелі і літає до 8 годин: в Україні розробили унікальний безпілотник

Керівниця "Центру підтримки аеророзвідки" Марія Берлінська розповіла, що подібні безпілотники насправді коштують значно менше.

"Це можна дійсно створити за кілька тисяч доларів. Я свого часу літала на дронах, які повністю покривали до 30 кілометрів відстані, і вартість їх вимірювалася в 3-4-5 тисяч доларів. Коли націнка вдвічі більша, це ще можна зрозуміти. Але коли безпілотник, вартість якого, в кращому випадку, 5-10 тисяч доларів, купується за 150-200 тисяч доларів і видається за нову розробку - це вже зовсім інше питання", - наголосила вона.

За словами журналістів, зараз на платформі непогано заробляє Денис Гурак, який раніше займав посаду заступника голови "Укроборонпрому". Він є менеджером. Колишній радник Гурака Дмитро Ружицький зараз є директором компанії. А екс-працівник "Спецтехноекспорту" Дмитро Шестаков - керуючим партнером платформи.

Автор: скриншот
 

У розслідуванні відзначається, що Гурак із колегами фактично стали ділками, які перевели перспективний проект "на приватні рейки". Вони заробляють мільйони, проштовхуючи в держзамовлення продукцію сумнівної якості.

раніше стало відомо, скільки Україна втрачає щорічно через корупцію на митниці.

Зараз ви читаєте новину «Брат Лорак засвітився в афері з неякісними безпілотниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути