середа, 02 квітня 2014 15:25

"Бориспіль" продовжують розкрадати" - Міщенко

"Бориспіль" продовжують розкрадати" - Міщенко

У понеділок Міністерство інфраструктури призначило гендиректором аеропорту "Бориспіль" Сергія Гомболевського. Раніше він був заступником попередника - Олексія Кочанова. Той майже рік керував підприємством. Напередодні позафракційний народний депутат Сергій Міщенко в парламенті вимагав відсторонити від займаних посад керівництво аеропорту — зокрема Кочанова та його заступника Андрія Таранова. Пояснював, що ці люди причетні до корупційних схем та відмиванню коштів.

Гомболевський прийшов у "Бориспіль" з Одеси разом із Кочановим, розказує в інтерв'ю Gazeta.ua Сергій Міщенко.

"Тепер він є менеджером одеських бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського. Їхнє угрупування входить до так званої "сім'ї" Януковича. Звільнені з роботи працівники "Борисполя" розказували, що головним акціонером був старший син Януковича - Олександр. Виходить, лишилися ті самі люди та ті ж схеми — змінилася лише вивіска. Просто домовилися із новою владою. Раніше з "Борисполя" та фірм, які є при аеропорту, збирали кошти для Януковича, Кауфмана та Грановського. Зараз в цей ланцюг ще вписалася нова влада. Ми зараз з цим розбираємося. Прізвища озвучимо згодом. Про аеропорт ніхто не думає — його продовжують розкрадати. Хочуть перевести підприємство в концесію. Хтось його викупить разом із Кауфманом і Грановським.

Що ще контролюють Кауфман та Грановський?

- Ми по ланцюжку розкрутили всі їхні фірми. У держави був фактично украдений "Президент Готель" — його за минулої влади віддали за безцінь Грановському та Кауфману. Але повертати ніхто не збирається. Якщо почитати указ виконувача обов'язки президента Турчинова про необхідність негайно приватизувати державне майно, там окремо стоїть пункт "Президент Готель". Не здивуюся, якщо найближчим часом він стане приватним.

Завдяки Януковичу вони за безцінь купили аеропорт "Одеса". Туди зайшли фірми, які займаються відмиванням коштів й в "Борисполі". Також контролюють аеропорт в Сімферополі. Керівництво туди теж привели Кауфман та Грановський. Тут така ж схема, як і в "Борисполі": при натиску змінюють директорів на заступників. Тепер забезпечують російську владу тими ж послугами, що і Януковича. Працюють на агресора.

Більше того, у лютому вони надавали особливу послугу — забезпечували спеціальний коридор для евакуації чиновників Партії регіонів та членів їхніх сімей. Йдеться про перших осіб держави, так звану "сім'ю" та близькі до Януковича бізнес-структури.

Чи є зараз кримінальні справи чи санкції проти Кауфмана та Грановського?

- Я звернувся до Генпрокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки. Отримав відповідь, що перевірка триває. Вони повинні скласти тест на профпридатність:чи порушать справи і чи зможуть їх довести до кінця.

Тобто ці двоє поки продовжуватимуть контролювати найбільші українські аеропорти?

- Так. Значить, комусь це вигідно. До речі, мають домовленість не лише по аеропортах. Є ще банки — "Платінум Банк" та "Фінбанк". Якщо подивитися журнал "Фокус"

Кауфмана, то в останніх номерах був матеріал "Втрачений Крим". Там виступає голова "Платінум Банку". Розказує: "У нас в Крыму все хорошо, все идет нормально". Але ці два банки є так званими "пральними машинами" - увійшли у перелік із 12 банків, які відмивали кошти. Про це сказав голова Нацбанку Степан Кубів. Однак він не може позбавити їх ліцензій. Бо для цього треба позов до суду, де вони можуть одержати перемогу. Адже говорять, що в "Фінбанк" та "Платінум Банк" увійде нова влада. Зрозуміло, що не буде ніяких перевірок. Отак інтегрувалися у владу та працюють на два фронти. А кошти йдуть на сепаратистів. Це "п'ята колона". Бо інакше як би в Криму працювали ці банки? От Ігор Коломойський (мільярдер, губернатор Дніпропетровщини. - ред) заявив, що виступає проти російської агресії. Його "Приватбанк" в Росії та Криму перестав працювати. Коломойського почали просто "бомбити". А тут — нічого.

Тоді як із цим боротися?

- Тільки через пресу — показувати, що насправді відбувається. Якщо замовчувати, матимемо те саме, що і раніше. Тільки замість "сім'ї" Януковича буде "сім'я", умовно кажучи, Пупкіна.

Кажуть, що у митному терміналі "Борисполя" зберігався "спеціальний вантаж" — контейнери з золотими злитками з "Межигір'я" Януковича. Ви щось про це знаєте?

- Я особисто не можу підтвердити цю інформацію. Про це говорили співробітники аеропорту.

Чи існує ймовірність, що золото там досі залишається?

- Думаю, ні. Його б уже вивезли, враховуючи, які власники аеропорту. Вони ж виконали все, що від них вимагали.

Зараз ви читаєте новину «"Бориспіль" продовжують розкрадати" - Міщенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути