понеділок, 13 липня 2009 11:46

Болгарія відмовилась співпрацювати з Росією по "Південному потоку"

Болгарія відмовилась співпрацювати з Росією по "Південному потоку"

Новий прем"єр-міністр Болгарії Бойко Борисов зажадав оголосити тимчасовий мораторій на всі крупні енергетичні операції. У числі цих операцій - спільні з Росією проекти, газопровід "Південний потік" і АЕС "Беленє". Також Борисов пропонує укласти новий договір про постачання російського газу.

Про це йдеться в листі Борисова на ім"я міністра економіки Болгарії Петра Дімітрова. Всі угоди по "Беленє" і "Південному потоку" перевірять фінансові консультанти майбутнього прем"єра. На цьому тижні Борисов, чия партія ГЕРБ перемогла в парламентських виборах, винен очолить уряд Болгарії.

Угода Росії і Болгарії по "Південному потоку" була підписана в січні 2008 року, а в травні 2009 року було підписано угоду про співпрацю "Газпрому" і державного Bulgarian Energy Holding.

"Південний потік" повинен з"єднати Росію по дну Чорного моря (900 км) з Болгарією і далі розділитися на два напрями: через Грецію до Італії і через Сербію і Угорщину до Австрії. Вартість підводної ділянки оцінюється в $10 млрд, потужність трубопроводу складе 30 млрд кубометрів на рік. Загальний кошторис проекту може скласти $25 млрд. Для старту "Південного потоку" не вистачає мінімум однієї міжурядової угоди - з Австрією або Словенією.

Проте в листі Борисов до Дімітрова немає ні слова про проект Nabucco (передбачає будівництво газопроводу з Каспійського регіону в обхід Росії).

Сьогодні, 13 липня, Болгарія якраз повинна підписати угоду про участь в цьому проекті. Цей газопровід вважається конкурентом "Південного потоку". Представник ГЕРБ пояснює, що Борисов хоче розібратися тільки в тих договорах, які укладені урядом.

Газопровід Nabucco, протяжністю 3,3 тис. км і потужністю 31 млрд кубометрів газу на рік, повинен пройти з Туреччини через Болгарію, Румунію і Угорщину до Австрії. Його вартість - €8 млрд. Запуск планується в 2014-2016 роках.

Крім того, Туркменія - основний продавець природного газу в Центральній Азії - заявила про готовність дати сировину для Nabucco.

За матеріалами: Ведомости, Коммерсант, Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Болгарія відмовилась співпрацювати з Росією по "Південному потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути