вівторок, 06 вересня 2011 15:31

Біопринтер у США друкує шкіру, хребетні диски та навіть повноцінні органи

Біопринтер у США друкує шкіру, хребетні диски та навіть повноцінні органи

Американські вчені представили революційний пристрій - біопринтер, який функціонує за принципом звичайного офісного принтера, тільки замість тексту й картинок він друкує органи. Біопринтер працює за таким принципом, в картридж новітнього винаходу потрібно заправляти складну суміш зі стовбурових клітин людини або тварини.

Апарат призначений для друку тканин, шматочків шкіри, хребетних дисків, колінних хрящів і навіть повноцінних органів. Звичайно, частини живого організму друкуються набагато повільніше, ніж текст на аркуші паперу, проте вчені говорять, що на виробництво тканин людського організму у біопринтера йде всього кілька годин.

На даний момент біологам, які займаються регенеративною медициною, вдалося надрукувати серце щура, яке було успішно імплантоване піддослідній тварині. Учені говорять, що можливість друку складних людських органів (таких, як нирки й печінка) - лише питання часу. За прогнозами фахівців, новий прорив у регенеративній медицині може бути зроблений протягом найближчих трьох-п'яти років, повідомляє Корреспондент.

Утім, біологи стверджують, що їхній винахід може принести користь людям уже сьогодні. Приміром, на новітньому біопринтері можна друкувати шматочки шкіри, що значно полегшить життя людям, які постраждали від опіків. Лікарі сподіваються, що незабаром величезні черги на трансплантати стануть історією. На сьогодні тільки в США пересадки донорських органів потребують 110 тисяч осіб.

Зараз ви читаєте новину «Біопринтер у США друкує шкіру, хребетні диски та навіть повноцінні органи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути