вівторок, 12 березня 2019 18:47

Більше половини українців добре ставляться до РФ - опитування

Більше половини українців добре ставляться до РФ - опитування
Зросла кількість росіян, які хочуть об'єднання України та Росії в одну країну. Фото з відкритих джерел

Понад половина українців добре ставляться до Росії. Водночас лише третина росіян добре ставляться до України.

Про це свідчать результати спільного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та російської недержавної дослідницької організації "Левада-центр", передає УНН.

Так, добре або дуже добре ставляться до Росії 57% українців, погано або дуже погано — 27%, не визначилися — 17%. У Росії добре або дуже добре ставилися до України 34% громадян, погано або дуже погано — 55%, 10% — не визначилися.

Як каже генеральний директор КМІС Володимир Паніотто, за останній рік ставлення українців до Росії істотно покращилося (з 48% до 57%), в той час як позитивне ставлення росіян до України за рік не змінилося.

Респондентів також запитували про ставлення окремо до керівництва Росії та до населення Росії.

Опитування показало, що до росіян позитивно ставиться 77% українців, до керівництва Росії – 13% (переважно за рахунок опитаних жителів східних областей та Донбасу). До українців позитивно ставиться 82% росіян, до керівництва України – 7%.

"І в Україні, і в Росії позитивне ставлення до держави зумовлене, перш за все, позитивним ставленням до населення. З чим може бути пов'язане істотне покращення ставлення українців до Росії і росіян, яке відбулося протягом останнього року? Одна з можливих гіпотез – передвиборча кампанія й активізація роботи проросійських політичних сил і телевізійних каналів", - зауважив Паніотто.

Як зазначається, порівняно з лютим 2018-го, відсоток тих, хто вважає, що Україна має бути незалежною від Росії, залишається таким самим – 87%. При цьому кількість українців, які хочуть закритих кордонів з Росією, зменшилася (з 44% до 39%), а кількість тих, хто бажає незалежних відносин, але без кордонів і митниць, збільшилася (з 44% до 48%).

Водночас у Росії, порівняно з березнем 2018 року, зменшилася кількість бажаючих закритих кордонів з Україною (було 39%, стало 25%) і збільшилася кількість бажаючих об'єднатися в одну країну (було 10%, стало 17%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські журналістки розповіли, як їм погрожують

КМІС з 8 по 20 лютого 2019 року провів опитування громадян методом особистого інтерв'ю. Опитали 2042 осіб віком від 18 років у 110 населених пунктах України (крім Криму та непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей). Статистична похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%; 2,8% — для показників, близьких до 25%; 2,0% — для показників, близьких до 10%; 1,4% — для показників, близьких до 5%.

"Левада-центр" проводив опитування за репрезентативною вибіркою населення Росії, 1600 осіб у віці 18 років і старше, в період 15-20 лютого 2019 року. Опитування проведене у 137 населених пунктах, 50 суб'єктах РФ. Дослідження проводилося вдома у респондентів методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка при вибірці 1600 осіб не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%; 2,9% — для показників, близьких до 25%/75%; 2,0% — для показників, близьких до 10%/90% і 1,5% — для показників, близьких до 5%/95%.

Рівень довіри росіян до президента РФ Володимира Путіна знизився до 32%. Про це свідчать дані рейтингу, які 7 березня оприлюднив Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД).

Зараз ви читаєте новину «Більше половини українців добре ставляться до РФ - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути