Ексклюзиви
середа, 15 березня 2006 20:39

Білоруси вигнали іноземних спостерігачів

Двоє спостерігачів із Швеції та шестеро з Данії, які приїхали на дострокові вибори президента Білорусії, повинні вибути з країни. Таке рішення прийняла білоруська влада. Шведів заарештували у місті Гродно. Перед тим вони побували на виборчій дільниці. Інших затримали у Мінську. Іноземці не приховували, що перебувають у Білорусі як неофіційні спостерігачі.

Крім того, сьогодні, 15 березня, білоруські прикордонники не пустили на територію своєї країни знімальну групу "5 каналу". Вони висадили журналіста Андрія Жигуліна і оператора Віталія Дорощенка із потяга Київ-Мінськ уночі без будь-яких пояснень.

Представники ЗМІ мали при собі необхідні документи від Міністерства закордонних справ Білорусі на професійну діяльність у країні під час виборів президента. Та білоруські вояки не звернули на це ніякої уваги.

- Близько першої години ночі на білоруському кордоні на станції Терьоха білоруські прикордонники під час перевірки документів забрали паспорт і акредитаційну картку працівника ЗМІ, видану МЗС Білорусі, в оператора "5 каналу" Віталія Дорощенка, - розповів Жигулін. - Аналогічну картку забрали і в мене.

За словами журналіста, їх тримали понад дві години, посилаючись на перевірку документів. У цей час прикордонники грали на комп"ютері.

- Пів на четверту ночі до нас прийшов черговий і наказав іти за ним до потяга Мінськ-Київ. На прохання надати будь-які офіційні пояснення, які, до речі, були обіцяні до цього, ми лише почули зухвале "без пояснень", - розповів Андрій Жигулін.

Зараз знімальна група "5 каналу" повертається до Києва.

12 березня у Мінську під час зйомок міліція затримала кореспондентку "5 каналу" Ганну Гороженко. Її звільнили після втручання українського посольства у Мінську.

Водночас українських телевізійників підтримав генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт. Він назвав шокуючою образою демократії той факт, що режим Лукашенка намагається придушити голоси опозиції та маніпулює виборами у Білорусі на користь нинішнього президента.

Раніше білоруська влада не пустила до своєї країни деяких журналістів із Польщі та політиків із Грузії.

Учора в Білорусі розпочалося дострокове голосування. Президентські вибори відбудуться у неділю,19 березня.

За матеріалами Української правди, Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Білоруси вигнали іноземних спостерігачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути