четвер, 05 лютого 2009 14:55

Білорусь відмовляється виконувати умови Медведєва

Білорусь відмовляється виконувати умови Медведєва
МЗС Білорусі відкинув можливість залучення білоруських військових в бойових діях за межами своєї країни в рамках Колективних сил оперативного реагування Організації Договору про колективну безпеку в рамках (ОДКБ).

Як заявив в четвер на брифінгу в МЗС прес-секретар білоруського зовнішньополітичного відомства Андрій Попов, участь білоруських військових в діях в гарячих точках заборонені білоруським законодавством. "Цього не було і не буде", - підкреслив Попов.

Участь білоруської сторони в Колективних силах оперативного реагування, за словами прес-секретаря МЗС, буде реалізована в рамках білорусько-російського угрупування військ в західній зоні відповідальності ОДКБ.

Як раніше повідомлялося, учасники саміту ОДКБ 4 лютого в Москві висловилися за формування Колективних сил оперативного реагування. У саміті брали участь президенти країн-членів ОДКБ - РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстану, Узбекистану, Таджикистану та Киргизії. Всі документи про формування Колективних сил оперативного реагування були підписані.

Участь білоруських військових в діях в гарячих точках заборонені законодавством

Зокрема, члени ОДКБ вирішили створити сили постійної бойової готовності з об"єднаним командуванням та місцем постійної дислокації. Ці сили передбачається використовувати для відбиття військової агресії, проведення спеціальних операцій по боротьбі з міжнародним тероризмом і насильницькими проявами екстремізму, транснаціональною організованою злочинністю, наркотрафіком.

Також сили ОДКБ братимуть участь в ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

В кінці грудня минулого року Рада Федерації ратифікувала Угоду про миротворчу діяльність ОДКБ. Угода передбачає колективні дії держав ОДКБ із запобігання, заборони та припинення військових дій між державами або в межах держав. Причому, як наголошується в угоді, дії можуть бути як мирного, так і примусового характеру, з використанням військового, міліційного та цивільного персоналу.

Рішення про проведення миротворчих операцій ухвалюватиметься Радою колективної безпеки ОДКБ на підставі офіційного звернення держави-члена про проведення на його території миротворчої операції або Ради безпеки ООН про проведення миротворчої операції на території держави, що не входить в ОДКБ.

До складу Колективних сил оперативного реагування увійдуть 98-а гвардійська повітряно-десантна дивізія, що дислокується в Іваново, а також 31-а гвардійська десантно-штурмова бригада, що дислокується в Ульяновську. До них на постійній основі приєднаються підрозділи інших країн ОДКБ. Як вирішили члени ОДКБ, місцем постійної дислокації оперативних сил стане територія Росії.

За матеріалами NEWSru.com, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Білорусь відмовляється виконувати умови Медведєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути