вівторок, 29 січня 2008 12:52

Білорусь хоче судитися з Польщею

Білорусь хоче судитися з Польщею
Міністерство юстиції Білорусі розглядає можливість подачі позову в міжнародні судові інстанції у зв"язку з ситуацією на білорусько-польському кордоні. У заяві Мін"юсту вказується, що "права на оскарження мають також суб"єкти підприємницької діяльності, інтереси яких ущемлені".

Як вважають у міністерстві, ситуація на білорусько-польському кордоні суперечить багатьом принципам і положенням міжнародного права, зокрема принципам Світової організації торгівлі. Крім цього, на думку офіційного Мінська, страйк польських митників призвів до порушення прав людини.

"Ситуація, що виникла ущемляє права громадян Білорусі, Росії, держав–членів ЄС та інших держав на вільне переміщення, що суперечить Міжнародному пакту про цивільні й політичні права, ухваленому Генеральною асамблеєю ООН у 1966 році, який закріплює право громадян на вільне пересування", – говориться в заяві міністерства.

Як повідомлялося раніше, польські митники від минулого тижня відмовляються виходити на роботу, вимагаючи підвищення зарплати. Уряд обіцяє збільшити зарплати на 200 доларів, тоді як митники вимагають надбавки приблизно втричі більше цієї суми.

До понеділка, 28 січня, черги на окремих пропускних пунктах на білорусько-польському кордоні сягали 40 кілометрів. Міністерство транспорту Білорусі виступило із заявою, що збиток республіки від страйку польських митників вже оцінюється в десятки мільйонів доларів.

Натомість у вівторок польські митники почали пропуск автотранспорту через кордон. За словами начальника прес-служби Державного прикордонного комітету Білорусі Олександра Тищенка, запрацювали гродненська ділянка кордону та пропускний пункт "Варшавський міст", очікується, що у вівторок почне працювати пропускний пункт "Козловічі".

За оцінкою Тищенка, прикордонникам і митникам знадобиться до трьох діб, щоб прикордонні переходи запрацювали в звичайному режимі.

У свою чергу, згідно останньої інформації з Польщі, прем"єр-міністр цієї країни Дональд Туск зміг у ході переговорів переконати митників припинити страйк і стати до роботи. Глава польського уряду пообіцяв протестуючим службовцям митниці почати розробку нового закону про митну службу і додати до зарплати митників 200 доларів, повідомляє АМИ "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Білорусь хоче судитися з Польщею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути