Ексклюзиви
вівторок, 28 липня 2020 14:49

Безсмертний: нове перемир'я це - пастка Росії

Безсмертний: нове перемир'я це - пастка Росії
Одразу після початку перемир'я противник порушив його. Обстріляв підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ зі стрілецької зброї, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Українська сторона на обстріл не відповідала. Фото: Reuters

Нове перемир'я нічим не відрізняється від попередніх спроб встановити режим тиші на Донбасі. Зеленський заявляє, що тепер станеться диво, але цього не буде.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить дипломат Роман Безсмертний.

"Дуже показовими є заяви Кремля і прессекретаря Путіна Пєскова щодо місцевих виборів в Україні та про те, що Росія не є стороною конфлікту.
Сталось те, про що говорилось і раніше. Росія бачить себе просто посередником у цій війні. Постійно спихає усю відповідальність на бойовиків. Українське керівництво прийняло ці правила гри і тепер Путін буде займатись таким банальним "розводняком". На жаль, наші ведуться на нього. Фактично президент РФ став інтронізованим імператором. Хоче повернути територію України під свій вплив і не планує відступатись від цієї мети. Усе, що робить Путін, мотивоване лише бажанням знищити Україну. Ми тепер опинились у складній ситуації. Прийняли на себе зобов'язання, а сторона, з якою начебто мали домовитись, знімає з себе усю відповідальність", - вважає експерт.

Натомість наша влада не розуміє цього, каже дипломат.

"Рік назад під Павлополем розстріляли 4 українських морпіхів. Що зробив Зеленський? Подзвонив до Путіна. Через рік росіяни розстріляли артилерією санітарну групу медиків, яка намагалась врятувати пораненого. І Зеленський знову телефонує президенту РФ. Він не здатен зробити висновків. Тому, як тільки Путіну треба буде розмова, як тільки захоче загнати Зеленського у кут знову, чекайте нового загострення на фронті. Насправді на війні є давно відпрацьована технологія відповіді на подібні провокації.
Це вогневий удар по прицільно відпрацьованих стратегічних об'єктах ворога. Наприклад, по комунікаційних спорудах або засобах зв'язку. Удар по їхніх позиціях. Це робиться для того, щоб показати, що Україна контролює ситуацію. Що не дамо спокою терористам та російській армії за кожне життя українця. Це стосується усіх складових: фронту, дипломатії, економіки, фінансів, міжнародних стосунків. Поки ми дуже слабко реагуємо на подібні кроки противника", - наголошує Роман Безсмертний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кучма вийшов зі складу Тристоронньої контактної групи

За його словами, розмова між Зеленським та Путіним телефоном була закономірною у тактиці, методиці і результаті.

"Підсумком цього діалогу стало 2 пресрелізи від української та російської сторони. Вони абсолютно не співпадають за змістом. У дипломатії є проста істина - сторони, які домовились чи бажають цього, погоджують тексти і зміст пресрелізів, меморандумів та інших спільних документів. Але після розмови Путіна і Зеленського нічого подібного не побачили. Це означає, що ніякої домовленості не досягли. Те, що подається так, не буде виконано. Росія своїми заявами зняла з себе усі зобов'язання. Ми у свою чергу мали б заявити, що Україна остаточно виходить з цієї домовленості, адже вважає її недієвою. Треба скликати негайно Тристоронню контактну групу і піднімати ці питання там", - додає експерт.

27 липня вступило у дію нове перемир'я на сході України. Про нього 22 липня домовились учасники засідання Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі.
За масштабом подібних заходів не було за весь період проведення операції, повідомляє штаб операції Об'єднаних сил.
Відповідно до умов перемир'я, з 00:00 27 липня діє заборона на використання будь-яких видів вогню. Зокрема і снайперського, використання літальних апаратів, розміщення важкого озброєння в районах населених пунктів. А також на будь-які наступальні та розвідувально-диверсійні дії.
Бойовики його вже порушили.

Зараз ви читаєте новину «Безсмертний: нове перемир'я це - пастка Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути