Ексклюзиви
середа, 29 червня 2022 15:41

Без морозива, лимонадів та квасу: поради лікарки у спеку

Цього літа в Україні очікуються аномально високі температури. Особливо спекотно буде у західних областях. Найважче висока температура переноситься у великих містах. Ситуацію погіршує й те, що цього сезону у багатьох водоймах заборонено купатися через вимоги воєнного стану.

Gazeta.ua розпитала столичну сімейну лікарку Катерину Чевжик про те, як рятуватися від спеки та не допустити сонячного удару.

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД СПЕКИ

"Є групи ризику людей, які більш схильні до отримання сонячного удару і виникнення наслідків гіпертермії. Це люди за 60 років, пацієнти після інфаркту чи інсульту, із захворюваннями серцево-судинної та бронхо-легеневої системи. А також вагітні жінки та маленькі діти. За загальними рекомендаціями, обов'язково має бути коректний питтєвий режим — 2 літри рідини повинна випивати доросла людина у спеку. Бажано, щоб це була вода у чистому вигляді — не чаї чи компоти. Підійде мінералізована вода, бо коли пітніємо, втрачаємо мінерали", – говорить Катерина Чевжик.

Радить обмежити перебування на вулиці. Особливо важливо бути у приміщенні з 11 до 16 год.

"Це період найбільшої активності сонця. Якщо все-таки змушені вийти на вулицю, то краще брати легкий одяг. Бажано з натуральних тканин світлих кольорів. Бо такі відштовхують сонячні промені, а темні кольори – навпаки, притягують до себе. Має бути обов'язково головний убір. Беріть із собою пляшку з водою і на вулиці маленькими ковтками пийте. Пітніючи, ми постійно втрачаємо рідину і маємо поновлювати її запаси в організмі. Щоб полегшити загальний стан організму, можна прийняти холодний душ, але не перед самим виходом із дому, а хоча б за 15-20 хвилин до того", - додає лікарка.

У період спеки рекомендує перейти на харчування, в основі якого їжа, що легко засвоюється. Більше налягати на овочі, фрукти. Обов'язково обмежити вживання алкоголю.

Автор: Центр громадського здоров'я
 

ЩО НЕ ВАРТО РОБИТИ У СПЕКУ

"Кваси, лимонади й морозиво - це більше маркетинговий хід влітку, хоча й охолоджують організм зсередини. Але не потрібно забувати, що занадто холодні напої можуть бути пусковим механізмом респіраторних проблем і загострити хронічні захворювання - біль у горлі, тонзиліт, аденоїдит. Також надмірно холодний напій може стимулювати спазм судин і навіть спричинити болі у шлунково-кишковому тракті, відрижку, нудоту. А часте перебування під кондиціонерами здатне спровокувати гайморит і синусит", - говорить Катерина Чевжик.
Не варто купатися у недозволених для цього місцях, а також охолоджуватися у міських фонтанах.

"Так люди наражають себе на небезпеку. Коли відпочивальник купається, то може проковтнути воду, особливо це стосується маленьких дітей. А у воді розмножується велика кількість бактерій і вірусів. Це може бути лептоспіроз, ротавірусна інфекція, або ж навіть зависока концентрація кишкової палички у воді. Це все спричиняє інфекційні захворювання", – додає лікарка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кияни самовільно проводять пляжний сезон – чим загрожує такий відпочинок

ЯК ДОПОМОГТИ ПРИ СОНЯЧНОМУ УДАРІ

При тривалому перебування на вулиці під час спеки людина може отримати сонячний удар. Тоді виникає почервоніння обличчя, сильний головний біль, нудота, запаморочення й потемніння в очах. Стан може супроводжуватися блювотою і непритомністю.

"При сонячному ударі людину потрібно перенести у тінь й покласти. Розстібнути тісно застібнуті комірці. У жодному разі не можна прикладати лід чи якісь занадто охолоджені предмети до голови, бо це викликає спазм і може простимулювати погіршення загального стану. Якщо вже стався сонячний удар, то може підвищуватись температура тіла. Якщо вона більше 38,5 градусів, дайте ібупрофен 200 міліграмів, або парацетамол - 500, щоб знизити температуру", - каже Катерина Чевжик.

У теплих краях, де температури влітку сягають +35°С, місцеві обирають просторий одяг із натуральних тканин, що закриває руки й живіт. Не парять у спеку речі з бавовни, льону, бамбуку. Для жителів деяких теплих країн є спеціальні головні убори. Наприклад, чоловіки з Оману одягають тюрбан із вовни.

У Казахстані від спеки рятуються чаєм, часто вибирають зелений і додають до нього яблуко. В ПАР п'ють спеціальний чай – ройбуш. Він покращує роботу серцево-судинної системи, укріплює ясна. Місцеві подейкують, що навіть затримує процес старіння.

Гарячий чай п'ють в спеку в Туреччині. Це змушує тіло пітніти – тож воно охолоджується. У Хорватії у спеку п'ють воду змішану з білим сухим вином у пропорції 50/50.

Зараз ви читаєте новину «Без морозива, лимонадів та квасу: поради лікарки у спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути