субота, 13 листопада 2010 10:37

Скажені лисиці поклали до лікарні 19 українців

Скажені лисиці поклали до лікарні 19 українців

На Житомирщині сказилися тварини і люди. З таким діагнозом в області вже 19 осіб. Найнебезпечніше - у Любарському районі. Пошесть убиває там тварину за твариною. Три села зачинені на карантин. Ветлікарі кажуть - у всьому винні лисиці.

За словами фахівців, 1 лисиця на тисячу гектарів. Якщо більше - починається епідемія сказу. У цій місцевості норма перевищена уп'ятеро. Тож мисливці взялися за рушниці.

Жителі села Філінці, де від сказу загинуло двоє телят, розповідають, що напередодні бачили лисицю - вона забігала на подвір'я і на очах у людей душила курей.

Ветеринари кажуть, лисиці, хворі на сказ, стають безстрашними. Вони кусають домашніх тварин. Так і поширюється хвороба.

"Можливо десь хворий на сказ лис покусав і в зв'язку з цим вже виникло клінічне захворювання тварин", - розповів завідувач протиепізоотичного відділення Любарської районної ветеринарної лікарні.

Якщо чисельність лисиць не скоротити, епідемія сказу неминуча, запевняють мисливці. Тож на рудих полюють загоном. Викурити лиса зі схованки мають гончі собаки.

Щоб зацікавити мисливців і зі сказом боротися, за вбитих тварин чиновники вирішили платити по 50 гривень. Кажуть, це найдієвіший спосіб. За два дні полювання у навколишніх полях і лісах мисливські загони відстрелили 56 лисиць.

"Виділено по 22 районах сто тридцять тисяч. На даний час у семи районах вже проводиться виплата цих грошей, виплачено десь порядку 20 тисяч", - наголосив керівник відділу управління ветеринарної медицини у Житомирській області Микола Міщенко.

Зазначимо, відстрелених лисиць возять у ветлабораторію. Там мають встановити, чи не хворіла руда на сказ. Якщо результат буде позитивним, її – спалюють. Альтернативою відстрілу є вакцинація диких тварин. Після ін'єкції, кажуть ветеринари, у хижаків з'являється імунітет проти хвороби.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «Скажені лисиці поклали до лікарні 19 українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути