пʼятниця, 03 вересня 2010 20:24

Бензин подорожчає на 20 копійок

Бензин подорожчає на 20 копійок

Уряд України має намір скасувати транспортний збір і підвищити акциз на бензин, повідомив сьогодні, 3 вересня, прем"єр-міністр Микола Азаров, представляючи проект Податкового кодексу. Згідно з розрахунками Держкомпідприємництва ціна бензину в роздробі після підвищення акцизу зросте максимум на 20 коп за літр, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми скасовуємо податок з власників транспортних засобів, розраховуючи на значну частину надходжень у вигляді акцизів на бензин. Чим більше людина їздить, чим більший у неї автомобіль (об"єм двигуна), тим більше споживає бензину, тим більше вона платитиме", - сказав він.

Згідно з прес-релізом Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва (Держкомпідприємництва), з 2011 року транспортний збір буде включений в акциз на бензин. "З урахуванням так званого транспортного збору він (акциз) може становити орієнтовно 180-200 євро за тонну", - цитує прес-служба главу відомства Михайла Бродського.

Згідно з законом "Про податок на власників транспортних засобів і інших самохідних машин і механізмів", чинний транспортний збір припускає прогресивну шкалу його розміру залежно від об"єму двигуна транспортного засобу.

Зокрема, при проведенні реєстрації, перереєстрації і черговому технічному огляді з легкових автомобілів (окрім електромобілів) з двигуном об"ємом до 1000 куб см стягується збір у розмірі 3 грн з 100 куб см, з автомобілів з двигуном від 3501 куб см і більше - 40 грн з 100 куб см.

При проведенні реєстрації перереєстрації і черговому технічному огляді з легковим автомобілів (окрім електромобілів) з двигуном об"ємом 1501-1800 куб см стягується транспортний збір у розмірі 7 грн з 100 куб см.

У даний час в Україні діє акцизний збір на бензини у розмірі 132 євро/тонна.

Як повідомлялося, попередня редакція проекту Податкового кодексу містила нові ставки податку для транспортних засобів, зокрема для легкових автомобілів. Так, згідно з проектом кодексу, було передбачено підвищення транспортного збору для легкових автомобілів в 2 рази: під час реєстрації, перереєстрації і при черговому технічному огляді.

Зокрема, для автомобілів з об"ємом двигуна до 1000 куб см ставка податку могла бути збільшена з 3 грн до 6 грн за 100 куб см, для авто з об"ємом двигуна від 1001 до 1500 - з 5 до 10 грн, від 1501 до 1800 куб см - з 7 до 14 грн і так далі.

Крім того, в попередньому проекті нового Податкового кодексу змінилося розбиття по групах для автомобілів з великим об"ємом двигуна – великолітражні авто розбиті на окремі підгрупи за об"ємом.

Так, ставки податку для авто з об"ємом двигуна від 4501 до 5500 куб см визначені на рівні 90 грн за 100 куб см, з об"ємом від 5501 до 6000 куб см - 100 грн за 100 куб см. Власникам авто з об"ємом двигуна більше 6000 см куб довелося б платити 120 грн за 100 куб см.

Зараз ви читаєте новину «Бензин подорожчає на 20 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути