пʼятниця, 05 вересня 2008 08:53

Білий Дім пояснив, чому Україні терміново потрібно в НАТО

Україна і Грузія "виконали вимоги, необхідні для приєднання до процесу ПДЧ" в НАТО, і продовжують розраховувати на те, що рішення про приєднання цих країн до так званого "Плану дій з членства" в альянсі буде ухвалено в грудні його міністрами закордонних справ.
Про це заявила офіційний представник Білого дому Дана Періно.

Один з авторитетних американських журналістів поцікавився, чи мають намір США "запрошувати" в НАТО Грузію, якщо там залишатимуться російські війська, і Україну - за наявності в Севастополі бази Чорноморського флоту РФ.
Він нагадав, що, наприклад, європейським союзникам США ці перешкоди представляються вельми вагомими.

Періно у відповідь сказала, що США почали підтримувати прагнення Грузії і України "задовго до недавніх бойових дій". З тих пір, за її словами, ця підтримка "аніскільки не змінилася".

"Думаю, прагнення приєднати ці країни, нові демократії, які хочуть жити в умовах свободи... навіть посилилося в світлі подій останнього місяця", - додала вона.

"На саміті НАТО в квітні було вирішено, що, хоча там дане питання не було остаточно улагоджене, в грудні відбудеться зустріч міністрів закордонних справ, щоб довести справу до кінця", - сказала Періно.

На уточнююче питання, чи посилилося прагнення залучити в НАТО Україну і Грузію в світлі подій на Кавказі тільки в США, або ж і у їх європейських союзників, прес-секретар сказала, що, на її погляд, "дійсно можна зробити такий висновок".

На питання про те, як це співвідноситься з критеріями членства в НАТО, згідно з якими у претендентів, наприклад, не повинно бути внутрішніх конфліктів на своїй території, вона відповіла, що сама не є "експертом з НАТО", але на квітневому саміті таких експертів було багато і вони, звичайно, не випустили б з уваги будь-які можливі перешкоди на шляху Грузії і України до ПДЧ.

ІТАР-ТАРС

Зараз ви читаєте новину «Білий Дім пояснив, чому Україні терміново потрібно в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути