пʼятниця, 26 квітня 2013 09:47

Білорусія хоче повернути собі ядерний статус

Білорусія хоче повернути собі ядерний статус
Фото: РИА Новости

Білорусія пригрозила повернути собі ядерний статус і вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), повідомляє РОСБАЛТ.

У Мінську офіційно заявили, що США і Великобританія, застосувавши і постійно розширюючи економічні санкції, порушили свої зобов'язання по відношенню до республіки. Йдеться про Будапештський меморандум 1994 року і тристоронніх (РФ, США, Великобританія) гарантії дотримання суверенітету Білорусії у зв'язку з добровільною відмовою від права володіння ядерною зброєю. На думку білоруських дипломатів, країна тепер може самостійно визначати - володіти їй ядерною зброєю для захисту власного суверенітету чи ні.

"Чому, незважаючи на зафіксовані і неодноразово підтверджені зобов'язання, деякі ядерні держави на практиці їх ігнорують, продовжуючи застосовувати заходи економічного і політичного тиску. Прийняті Великобританією і США щодо Білорусі заходи економічного примусу у вигляді санкцій повинні бути скасовані. Будапештський меморандум у листопаді 2012 року зареєстрований в ООН як міжнародний договір. Порушення прийнятих юридичних зобов'язань є неприпустимою нормою поведінки держав з точки зору міжнародного права ", - прокоментувала свою позицію білоруська сторона.

У разі якщо офіційний Мінськ вийде з Будапештського меморандуму, це створить прецедент. Слідом за ним можуть піти й Україна з Казахстаном. Всі три країни свого часу відмовилися від радянської ядерної спадщини на користь Російської Федерації.

Зараз ви читаєте новину «Білорусія хоче повернути собі ядерний статус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути