Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 14:04

Бельгія виходить з кризи, що загрожувала розколом країни

 Основні політичні партії Бельгії домовилися про формування нового уряду, поклавши край політичній кризі, яка тривала  вже дев"ять місяців і загрожувала розколоти країну. Як очікується, на чолі кабінету, підтриманого п"ятьма партіями, встане християнський демократ Верб Летерм - він змінить прем"єра перехідного уряду Гі Верхофстадта, повідомляє Associated Press.

Політична криза була пов"язана з конфліктом з питання про надання ширших повноважень тим частинам країни - Фландрії, де говорять голландською мовою, Валлонії, де користуються переважно французькою, і Брюсселю. Звучали побоювання, що Бельгія розпадеться за мовною ознакою.

Летерм, чия Фламандська християнсько-демократична партія отримала перемогу на червневих виборах, оголосив про досягнення домовленості у вівторок. У грудні він вже робив спробу досягти компромісу і сформувати уряд, проте його відмовилися підтримати франкофонні партії. Представники франкомовного населення побоюються розпаду країни, оскільки бідніша Валлонія у цьому разі може залишитися без необхідного фінансування.

У планах нового коаліційного уряду не згадується передача ніяких додаткових повноважень Фландрії, Валлонії або Брюсселю. Водночас, у програмі нового кабінету значиться посилення заходів у галузі імміграції, зниження податків і збільшення пенсій, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Бельгія виходить з кризи, що загрожувала розколом країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути