середа, 18 квітня 2007 13:13

Бджоли масово гинуть через мобільні

Учені університету Кобленц-ландау, Німеччина дійшли висновку, що причиною масової загибелі бджіл в США і Європі можуть бути радіосигнали мереж стільникового зв"язку.

Ситуація із загибеллю бджіл в США вже привернула увагу державних структур. В 22 штатах, починаючи з літа минулого року, повторюється нез"ясовна ситуація, коли десятки тисяч здорових бджіл гинуть протягом декількох днів. Загибель бджіл — це справжня катастрофа для фермерів, оскільки бджоли в США щорічно опилюють сільськогосподарські культури на 14 мільярдів доларів.

На Західному узбережжі загинуло до 60% популяцій бджіл, на Східному - втрати склали 70%.

Масова загибель бджіл відбувається і в багатьох європейських країнах: Німеччині, Швейцарії, Іспанії, Португалії, Італії, Греції і Великобританії. Як причина загибелі бджіл називалися отруєння пестицидами, підвищення сонячної радіації, зниження плодючості маток або невідомий грибок.

Німецькі учені впродовж тривалого часу займалися вивченням порушення орієнтації бджіл поблизу ліній електропередач. У новому дослідженні вони прийшли до висновку, що випромінювання стільникових телефонів і пристроїв, що приймальний-передають, порушує систему орієнтації бджоли, вона не може знайти дорогу назад у вулик і гине. Можливо, причиною масової загибелі бджіл саме в останній рік є підвищення щільності покриття великих райнов США і Європи стільниковими мережами. Щільність покриття або потужність сигналу могли перевищити деякий критичний поріг, що і привело до порушень орієнтації бджіл.

Доктор Джордж Карло, який очолює урядове дослідження у США, назвав висновки німецьких учених дуже переконливими, повідомляє "Радіо Свобода".
Зараз ви читаєте новину «Бджоли масово гинуть через мобільні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути