четвер, 18 листопада 2010 14:13

Банани і апельсини стали для українців розкішшю

Банани і апельсини стали для українців розкішшю

Споживання фруктів в Україні з кожним роком скорочується. Про це свідчать дані Держмитниці, які фіксують падіння обсягів імпорту цієї продукції. Так, значне падіння споживання відзначається в категорії цитрусових і бананів.

Імпорт бананів в Україні знижується вже третій рік поспіль. За даними аналітиків "Агроогляд: овочі та фрукти" рекордний обсяг імпорту (майже 300 тис. тонн) був зафіксований в 2007 року. У першому півріччі 2008 року обсяги імпорту також були рекордними і залишилися б такими, якби восени не сталася девальвація української валюти. У результаті останні місяці 2008 року імпорт бананів буквально обвалився через зростання цін на них у роздробі і зниження попиту. Через подорожчання долара роздрібні ціни на банан стабільно перевищують роздрібні ціни на яблука, що негативно позначається на їх споживанні.

За підсумками 2010 року за прогнозами аналітиків імпорт бананів може знизитися на 10% в порівнянні з минулим роком - до 205 тис. тонн.

"Це буде антирекорд обсягів імпорту бананів з моменту зниження імпортних мит на банани в 2005 році" - відзначають аналітики агентства "АПК-Інформ: овочі та фрукти".

У поточному році негативний вплив на обсяги імпорту зумовили не тільки більш висока в порівнянні з іншими фруктами ціна, але і дії української митниці. Нагадаємо, що на початку осені митниця в рамках боротьби з "сірим" імпортом переглянула довідкові ціни на фрукти. Від цього показника залежить, скільки податків будуть платити імпортери при ввезенні свого товару в Україні.

При цьому заявлені митниками ціни істотно перевищували ринкові. За деякими позиціями довідкові ціни виросли більш ніж у два рази.

Так, банани, які проходили в серпні за ціною $ 600 за тонну, у вересні вже оформлювалися за $ 1650. Ціновий поріг для лимонів виріс в півтора рази - з $ 900 до $ 1400 за тонну. Це призвело до зростання роздрібних цін і ще більше знизило купівельну спроможність.

У свою чергу не виключено, що імпортери просто переключилися на "сірий" імпорт, що і відбилося на статистиці.

Також в останні роки в Україні знижується споживання лимонів. Зниження обсягів імпорту цього фрукта відзначається вже третій рік поспіль. За прогнозами аналітиків "Агроогляд: овочі та фрукти", імпорт цитрусових в 2010 році в Україні знизиться на 3%. У 2009 році зниження обсягу імпорту цитрусових склало 1%, а в 2008 році імпорт цитрусових знизився відразу на 6%. Таким чином, за 3 роки імпорт "схуд" на 10%.

"У 2010 році ми очікуємо зниження імпорту всіх основних видів цитрусових: апельсинів, мандаринів, лимонів та грейпфрутів. Найбільш різко - на 5-6% - знизиться імпорт апельсинів і лимонів" - вважають аналітик.

На думку Андрія Ярмака, керівника проекту "Агроогляд: овочі та фрукти", зниження споживання цитрусових в Україну в останні 3 року пов'язане з девальвацією.

Як повідомлялося, купівельна спроможність європейців українцям може лише снитися.

Дело

Зараз ви читаєте новину «Банани і апельсини стали для українців розкішшю ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути