неділя, 27 березня 2022 00:51

Азербайджан вимагає від Росії вивести війська з території країни: немає ніякого Нагірного Карабаху

Азербайджан вимагає від Росії вивести війська з території країни: немає ніякого Нагірного Карабаху
Військовий конфлікт між Вірменією та Азербайджаном тягнеться з осені 2020 року. Фото: azconsulate.com.ua

Азербайджан вимагає від Росії вивести війська з їхньої території і не використовувати вираз "Нагірний Карабах", оскільки такої адміністративної одиниці немає.

Про це повідомляє Мністерство оборони Азербайджанської республіки.

25 березня міністр оборони Азербайджану Закір Гасанов обговорив з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу ситуацію, щодо території Азербайджану, де тимчасово розміщений російський миротворчий контингент. Азербайджанська сторона заявила, що на пунктах проводиться уточнення позицій та місць дислокації.

Попри це, вранці 26 березня незаконні вірменські збройні формування пробували вчинити диверсію проти азербайджанської армії. Отримали відсіч і були змушені відступити.

В Міністерстві оборони заявляють, що Азербайджан прихильний до тристоронньої заяви від 10 листопада 2020 року і не порушував її положень.

Досі не вивели залишки вірменської армії та незаконних збройних формувань з Азербайджану відповідно до пункту 4 цієї заяви. Це порушує положення заяви Вірменії, а не Азербайджану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нагірний Карабах запровадив воєнний стан та просить допомоги у Росії

Міністерство оборони стверджує, що ця заява РФ суперечить характеру двосторонніх відносин та Декларації про союзницьку взаємодію, підписану 22 лютого 2022 року.

В Азербайджані нема адміністративно-територіальної одиниці під назвою "Нагірний Карабах". Назва села, згаданого у заяві, не Фурух, а Фаррух.

Азербайджан закликає РФ повністю вивести залишки вірменської армії і незаконних формувань з Азербайджану, відповідно до положень тристоронньої заяви. А також не подавати в перекрученій формі пересування збройних сил Азербайджану, не використовувати вираз "Нагірний Карабах" та правильно вказувати назву територій Азербайджану.

25 березня у Вірменії заявили про наступ Азербайджану в сторону села Фарух та Храморт Аскеранського району. У Баку цю інформацію спростували. Військовий конфлікт за цю території тягнеться із восени 2020 року. Тоді Вірменія та Азербайджан вели 44 дні воювали за Нагірний Карабах – вірменський анклав на території Азербайджану. Конфлікт завершився перемогою азербайджанських військ і Баку відновив контроль над частиною Нагірного Карабаху. У боях загинуло щонайменше 6500 людей. Бойові дії закінчилися перемир'ям, укладеним за посередництва Росії. Москва відправила в регіон конфлікту приблизно 2000 військових. Попри закінчення боїв напруженість між Єреваном і Баку залишається високою.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан вимагає від Росії вивести війська з території країни: немає ніякого Нагірного Карабаху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути