Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2008 09:42

Азербайджан просить ООН підтвердити його право на Нагірний Карабах

Баку вніс проект резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Становище на окупованих територіях Азербайджану", в якому просить підтвердити свої територіальні кордони і право на Нагірний Карабах.

"Генеральна Асамблея знову заявляє, що жодна держава не повинна визнавати законною ситуацію, яка склалась у результаті окупації територій Азербайджанської Республіки, і не повинна сприяти збереженню цієї ситуації", – говориться в проекті документа.

У нім наголошується на необхідності "негайного, повного і беззастережного виведення всіх вірменських сил з усіх окупованих територій Азербайджанської Республіки".

Розпочався карабаський конфлікт в 1988 році, коли населений переважно вірменами Нагірний Карабах заявив про свій вихід зі складу Азербайджану. 10 грудня 1991 року, всього за декілька днів до офіційного розпаду Радянського Союзу, в Нагірному Карабасі відбувся референдум, на якому переважна більшість населення – 99,89% – висловилися за повну незалежність від Азербайджану.

Після цього почалися широкомасштабні бойові дії, у результаті яких Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і прилеглими до нього сімома районами.

Звернення за підтвердженням територіальної цілісності прозвучало на тлі самопроголошення незалежності Косова і визнання її низкою країн всупереч волі Сербії, до складу якої входить цей край. Росія побоюється, що косовський прецедент створить "ефект доміно" в багатьох регіонах світу.

У результаті конфлікту в Нагірному Карабасі між вірменами та азербайджанцями близько 15 тисяч людей загинули і близько 1 мільйона були змушені покинути свій дім. З 12 травня 1994 року, після підписання в Бішкеку договору про перемир"я, в зоні конфлікту припинено військові дії.

Від 1992 року ведуться переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в рамках Мінської групи (МГ) ОБСЄ, співголовами якої є США, Росія та Франція, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан просить ООН підтвердити його право на Нагірний Карабах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути