середа, 05 червня 2013 12:19

Азаров доручив МОЗ регулювати ціни на популярні ліки

Азаров доручив МОЗ регулювати ціни на популярні ліки
Фото: ua.korrespondent.net

Уряд має негайно ввести державне регулювання цін на найнеобхідніші ліки. Про це під час засідання уряду сказав прем'єр-міністр Микола Азаров.

Голова уряду розповів, що протягом року в Україні діє пілотний проект державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби. За цей час, за його словами, ціни на ліки від гіпертонії знизилися на 12%, а споживання зросло на 17%. І вже забулися апокаліптичні прогнози певних ділків, що регулювання призведе до дефіциту ліків.

"Реальне покращення стану справ у цій сфері на власному досвіді відчули мільйони людей. Отже, ми на правильному шляху", - запевнив він.

Саме тому, за словами прем'єра, необхідно розширити практику застосування державного регулювання цін на життєво необхідні ліки.

"Очевидні підстави для цього є. Так, порівняльний аналіз цін на певні лікарські засоби для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу засвідчив, що в Україні вони у рази вищі, ніж в Європі, - підкреслив він. - Ми щороку збільшуємо суми бюджетних коштів на закупівлю препаратів, а якість і доступність лікування залишаються недостатніми. Настав час принципово змінити ситуацію".

Азаров доручив Міністерству охорони здоров'я розробити наступний етап програми державногорегулювання цін на лікарські засоби.

"Це найбільш соціально значимі захворювання, і в їх лікуванні треба навести порядок, - підкреслив прем'єр. - У проекті треба передбачити створення національних протоколів лікування зазначених захворювань, відповідних рекомендаціям ВООЗ. Зорієнтувати нашу систему охорони здоров'я на оригінальні брендовані препарати, ціноутворення на які прозоре і стабільне".

Азаров додав: "Тоді ми зможемо запровадити референтні ціни на препарати, які використовуються в більшостікраїн, і видалити з українського ринку препарати з недоведеною ефективністю та якістю, прибрати спекулятивно дорогі генерики тощо".

Зараз ви читаєте новину «Азаров доручив МОЗ регулювати ціни на популярні ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути