середа, 06 травня 2009 14:44

Авіаудар НАТО по Афганістану забрав життя 100 мирних жителів (ФОТО)
5

В результаті авіаударів американських військових по афганській провінції Фарах, нанесених 5 травня, загинули більше 100 мирних жителів, повідомляє AFP з посиланням на начальника місцевої поліції Абдуллу Гафар Ватандара (Abdul Ghafar Watandar).

Раніше повідомлялося про 30 загиблих мирних жителів. За словами начальника поліції, нові дані ґрунтуються на повідомленнях співробітників Міжнародного комітету Червоного хреста, які відвідали зруйновані села.

Зі свого боку Держдепартамент США пообіцяв провести з афганською владою спільне розслідування інциденту. У Держдепі відзначили, що США та міжнародні сили прагнуть уникнути жертв серед мирного населення Афганістану.

Тим часом президент Афганістану Хамід Карзай пообіцяв підняти питання про вбивство мирних жителів на зустрічі з президентом США Бараком Обамою. Зустріч пройде у Вашингтоні 6 травня.

Авіаудари були нанесені в понеділок в повіті Балабулук, що перебуває під контролем руху "Талібан". Метою західної авіації були бунтівники, що вступили в сутички з солдатами афганської армії і силами НАТО. Проте жертвами нальотів стали головним чином мирні мешканці.

Згідно з даними на кінець 2008 року, близько 3 200 мирних жителів стали жертвами операцій НАТО і США в Афганістані з 2005 року.

Американські військові визнають, зі свого боку, що часто не повідомляють про свої плани, щоб чиновники афганського уряду, пов"язані з "Талібаном", не донесли свідчення до бойовиків.

Лента, Newsru.com

ФОТО: Reuters

Зараз ви читаєте новину «Авіаудар НАТО по Афганістану забрав життя 100 мирних жителів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути