четвер, 26 лютого 2009 12:48

Астрономи сфотографували "око Бога" (ФОТО)

Європейські астрономи отримали фотографію планетарної туманності NGC 729 в дуже високому розширенні. За виразність журналісти назвали кольорове зображення цього космічного об"єкта "оком Бога". Сама фотографія в гарній якості, а також інформація про туманності доступні в прес-релізі Європейської південної обсерваторії.

Малюнок NGC 729, що знаходиться на відстані близько 700 світлових років, був зроблений за допомогою оглядової камери Wide Field Imager, встановленої на 2,2-метровому телескопі в обсерваторії Ла-Сілла в Чилі. Підсумкове зображення є компіляцією фотографій, зроблених з використанням синього, зеленого і червоного фільтрів. На ньому добре видно оточуючі NGC 729 віддалені галактики. На всіх попередніх знімках відобразити їх не вдавалося.

На фотографії NGC 729 нагадує пончики, однак вивчення туманності показало, що цей об"єкт, ймовірно, складається як мінімум з двох дисків. Більш яскравий внутрішній диск розширюється зі швидкістю близько 100 тисяч кілометрів на годину. Астрономи припускають, що вік цього диску складає приблизно 12 тисяч років.

Планетарні туманності являють собою останки великих зірок на останній стадії їхнього існування. Наприкінці свого життя червоні гіганти масою від 2,5 до 8 сонячних скидають зовнішні шари газу. Вмираюча зірка перетворюється на білого карлика, оточеного газовою хмарою. Ультрафіолетове випромінювання карлика підсвічує газ, додаючи планетарним туманностям їх барвистий вигляд: за блакитнувато-зелене світіння центральній частині NGC 729 "відповідають" атоми кисню.

Незважаючи на "фотогенічность" і близькість до Землі, NGC 729 була вперше виявлена тільки в 1824 році. Випромінювання цього об"єкта "розпливалося" по великій площі, тому для його спостереження необхідна досить чутлива апаратура, повідомляє Лента.ру.
Зараз ви читаєте новину «Астрономи сфотографували "око Бога" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути