Ексклюзиви
середа, 16 лютого 2011 17:00

Археологи розповіли, навіщо люди збудували перший "хмарочос"

Археологи розповіли, навіщо люди збудували перший "хмарочос"

Задовго до біблійних часів жителі Єрихону вирішили відмовитися від полювання і збирання і зайнятися сільським господарством. Вони оселилися в цьому оазисі поруч з річкою Йордан і побудували таємничу кам'яну вежу заввишки 8,5 м. Археологи виявили її 1952 року. Вік споруди оцінили в 11 тис. років. Це зробило її найдавнішою з відомих громадських будівель. Відтоді дослідники розмірковували про його призначення.

Споруда зовсім не схожа на інші будівлі стародавнього Єрихону. Будівля конічної форми має 9 м в діаметрі в основі. Вежа збудована з концентричних рядів каменів. Усередині розташовані сходи. Слідів використання вежі як гробниці не знайдено.

Для будівництва потрібні були значні зусилля. Люди працювали дуже довго - 11 тис. робочих днів - і дуже важко.

Ран Баркан і Рой Ліра з Тель-Авівського університету, Ізраїль, вважають, що вежа була побудована як символ, що спонукає людей відмовитися від кочового способу життя. Комп'ютерний аналіз показав, що на схилі найдовшого дня в році довколишні гори кидали на вежу тінь. Вона потім покривала все інше поселення, експлуатуючи якісь первісні страхи.

Очевидно, башта мала символізувати могутність місцевого правителя. У цьому сенсі вона нічим не відрізняється від інших мегалітів. У тому числі тих, які будуються до цього дня. Ніякого функціонального призначення вона не мала. Башта навіть не входила до системи міських укріплень. Та й сама собою вона навряд чи виконувала цю роль. Бо в ті часи ніхто й гадки не мав про фортифікаційні споруди подібного типу. Крім того, за часів будівництва на околицях Єрихону панував мир.

Землеробство, на відміну від привласнювального пособу господарювання, виробляє надлишок, в якому зацікавлена непрацююча соціальна верхівка. Між тим жити полюванням і збиранням набагато легше. Для того щоб змусити людину зайнятися більш важкою працею в інтересах еліти, потрібно було придумати щось особливе, вразити його до глибини душі, змусити тремтіти. Ймовірно, ієрихонська вежа і була тим самим засобом, який спонукав кочівника осісти на одному місці.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Археологи розповіли, навіщо люди збудували перший "хмарочос"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути