понеділок, 20 вересня 2010 12:24

Археологи виявили гігантські водосховища майя в джунглях (ФОТО)

Археологи, які займаються розкопками стародавнього міста майя Уксул в Мексиці, віднайшли дві штучні водойми розміром із футбольне поле.

Ці басейни глибиною в 2 метри, дно яких викладено керамічними черепками, були побудовані приблизно 1500 років тому.

Оригінальна назва міста невідомо. Майяське слово "uxul" можна перекласти як словосполучення "в кінці". Так його назвали в 1934 році Карл Рупперт і Джон Денісон, коли вони нарешті дісталися до древнього міста після довгого переходу по джунглях. Сьогодні дослідникам необхідно пробиратися 120 км стежками лісів, щоб дістатися до руїн.

В ході останньої експедиції доктор Ніколай Грубе з Боннського університету і мексиканський археолог Бенавідес Кастільйо виявили два басейни, кожен з яких має розміри приблизно 100 на 100 метрів.

Археологи і раніше знаходили в інших містах майя схожі водосховища, що отримали назву aguadas (ісп. штучна водойма, ставок). Колись вони виконували функцію сучасних водонапірних башт - тут збиралася і зберігалася питна вода. Але жителі Уксуля мали свої традиції в будівництві aguadas.

"Ми провели пробні розкопки в центрі одного з басейнів. На глибині в два метри ми виявили дно резервуара, покрите керамічними черепками так щільно, що між ними практично не залишалося щілин. Однак поки що ми не можемо стверджувати, що дно басейну так виглядає на всій своєї площі ", - розповів археолог Ніколаус Зеєфелд.

У цих водоймах повинно було зберігатися досить води для більш ніж 2000 мешканців міста. Городяни приходили сюди за водою протягом трьох місяців щорічної посухи.

Археологи також виявили в Уксулі перші повністю поховання, котрі повністю збереглися. Раніше всі знайдені археологами могили виявлялися пограбовані.

Аналіз культурних шарів показав, що люди жили в Уксулі протягом практично всієї історії цивілізації майя.

"Місто існувало з часів пізнього докласичного періоду (бл. 400-250 рр. до н.е.) і аж до пізнього класичного (600-900 рр.) чи постакласичного (900-1521 рр.). періоду", - розповів доктор Ікен Паап з Боннського університету.

Згідно письмовими джерелами, в 630 році Уксул мав тісні торговельні зв"язки зі столицею стародавнього Канульского царства Калакмуль, і можливо перебував під його владою.

За матеріалами Uni-bonn.de, Infox.ru
Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили гігантські водосховища майя в джунглях (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути