Ексклюзиви
пʼятниця, 25 травня 2007 14:42

Японія заявила про намір взяти на озброєння касетні бомби

Міністерство оборони Японії заявило в п"ятницю про намір в майбутньому поставити на озброєння касетні бомби, заборони на які добиваються більшість світових держав.

Міністр оборони країни Фуміо Кюма відзначив, що Японія не збирається використовувати касетні бомби для нападу на інші держави, а застосовуватиме їх тільки у разі відбиття ворожої атаки.

Прес-секретар уряду Японії Ясухіса Шіозакі, заявив, що Токіо усвідомлює "гуманітарні ризики", пов"язані із застосуванням касетних бомб, і тісно співпрацює з неурядовими організаціями, які добиваються заборони на використання цих бомб в таких регіонах як Афганістан, але, при цьому, розглядає як пріоритет питання безпеки країни.

Касетна бомба - це авіабомба, яка при розриві розкидає навколо себе на великому радіусі численні міни малого калібру, розраховані на знищення особового складу противника.

Представники 70 країн проведуть на цьому тижні конференцію в столиці Перу Лімі для підписання міжнародної декларації, що забороняє застосування касетних бомб.

Росія, США і Китай, які є основними світовими виробниками касетних бомб, відмовилися від участі в цій конференції.

На конференції в Норвегії, яка пройшла в лютому цього року і була присвячена питанням використання касетних бомб, 46 з 48 країн-учасниць висловилися за заборону цього виду зброї.

У резолюції, схваленій 46 країнами, йшлося про те, що міжнародний договір, який заборонить касетні бомби, повинен бути прийнятий не пізніше за 2008 рік. У цьому договорі передбачається "заборонити використання, виробництво, передачу і зберігання касетних боєприпасів, що заподіюють неприйнятну шкоду цивільному населенню".

Найбільш активними прихильниками заборони касетних бомб є Швеція, Норвегія, Німеччина, Бельгія, Ліван, Мексика, Нова Зеландія, Мозамбік і Ангола. У цій конференції також не брали участь представники США, Ізраїлю, Китаю і Росії.

Касетні бомби використовувалися в Іраку, Косово, Афганістані і Лівані. За оцінками ООН, Ізраїль скинув більше 4 мільйонів таких бомб в південній частині Лівану під час торішнього озброєного конфлікту. Десятки тисяч осколків касетних бомб і мін, що не розірвалися, були виявлені при розмінуванні на півдні Лівану. За даними ООН, найчастіше від мін, що не розірвалися, і були упаковані в касетні бомби, страждають мирні жителі і особливо діти, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Японія заявила про намір взяти на озброєння касетні бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути