середа, 06 жовтня 2010 09:27

Японці стпорили диво-машину - щуромобіль (ВІДЕО)

Японці стпорили диво-машину - щуромобіль (ВІДЕО)

Співробітники Токійського університету (Японія) розробили "щуромобіль", демонстрація якого відбулася в Буенос-Айресі (Аргентина) на 32-й щорічній конференції товариства "Біомедична техніка" Інституту інженерів електротехніки та електроніки (IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, EMBS), передає Компьлента.

RatCar працює на основі прямого контакту між електродами і руховою корою мозку тварини, чим і відрізняється від звичного нейромашинного інтерфейсу (чиє завдання, нагадаємо, - допомогти паралізованим людям керувати, наприклад, інвалідним кріслом за допомогою сигналів, що виникають у мозку).

На першому етапі навчання щури управляли платформою з виключеним мотором. Іншими словами, тварини рухалися, як хотіли, а спеціальне обладнання обробляло зв'язок між сигналами мозку і переміщеннями. Потім щурів прикріпили до машин "по-справжньому": їх лапки лише злегка торкалися підлоги. Тобто управляти візком гризуни могли виключно "силою думки".

Шість з восьми тварин, на думку вчених Вівісектор, непогано пристосувалися до нового життя. Втім, ступінь контролю поки не з'ясовано, адже пацюк змушений переміщатися разом з "автомобілем", і ніхто не може сказати, хотів він того чи ні.

Інша складність полягає в тому, що лише невеликий відсоток електродів записує активність нейронів, і те, що записано, не обов'язково має корелювати з рухом.

Надалі планується виміряти зусилля, з яким щури намагаються рухатися під машиною, щоб була більш очевидна різниця між рухом апарату і намірами тварин.

А цей робот був створений вченими з Університету Редінга (Великобританія) в 2008 році. Від щура в ньому тільки 300 тис. нейронів.

Зараз ви читаєте новину «Японці стпорили диво-машину - щуромобіль (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути