вівторок, 18 січня 2011 09:51

Японці упритул наблизилися до створення плаща-невидимки (ФОТО)

Інженери з токійського університету створили матеріал, що складається з мільярда мікроскопічних намистин. Зі спини в них вмонтовані крихітні відеокамери - вони передають те, що бачать, на передню сторону плаща.

У результаті замість людини видно тільки фон, на якому вона стоїть.

Японський плащ виглядає ефектно, але в ньому герой невидимий тільки з одного ракурсу. Варто повернутися - ефект пропадає. Але в найближчому майбутньому зухвала задумка може стати реальністю. Російські фізики розробляють метаматеріали з негативним коефіцієнтом заломлення світла. Вони не відбивають світло, як всі природні матеріали, а буквально обводять його навколо. Об'єкт, накритий матерією, зникає.

Коли ми бачимо предмети, ми бачимо відбитий від них світло, електромагнітні хвилі. У середині ХХ століття фізики зрозуміли, що фотони світла не просто торкаються поверхні об'єкта, але взаємодіють з нею - викликають коливання зарядів у поверхневому шарі матеріалу. Так виникає відображення. І теоретично цим процесом можна управляти - підібрати матеріал, який буде заломлювати світло під негативним кутом. Не відображати, а відводити світло по дотичній далі, наче й не було ніякої перешкоди.

Російські фізики шукали приклади таких матеріалів у природі. Виявилося, їх немає. І лише наприкінці минулого століття вчені змогли сконструювати структуру з потрібним коефіцієнтом заломлення. Її назвали метаматеріалом.

Користувачам розробники метаматеріалів обіцяють революцію в електроніці: надтонкі телефони і небачені швидкості передачі даних.

За матеріалами: Вести

Зараз ви читаєте новину «Японці упритул наблизилися до створення плаща-невидимки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути