четвер, 04 березня 2010 15:47

Януковичу на інавгурацію подарували фальшиву каблучку (ФОТО)

Експерти поставили під сумнів справжність подарованого представниками Української православної церкви Московського патріархату Президенту України Віктору Януковичу каблучки-печатки київського князя Всеволода, сина князя Ярослава Мудрого.

За офіційною версією, каблучку виготовили візантійські майстри на замовлення імператора Костянтина IX Мономаха і її подарували сину Ярослава Мудрого Всеволоду Ярославовичу після підписання мирного договору між Візантією і Київською Руссю в 1043 році.

Проте за словами археолога Максима Левaди, візантійські каблучки XI століття виглядають трохи інакше.

"По-перше, каблучка-печатка завжди виготовлялася із дзеркальним зображенням. Тобто, в монограмі КМ (Костянтин Мономах) букви повинні бути розташовані у зворотному порядку, а літера" К "ще і розгорнута у зворотний бік. Тоді при відтисненні - а для цього, власне, такі персні і виготовляли - виходило б нормальне зображення ", - пояснив Левaда.

"По-друге, каблучки такого роду мають не опукле, і саме поглиблене зображення - знову ж таки, виходячи з їхнього функціонального призначення", - зазначив археолог.

Як повідомлялося, в день інавгурації Президента України глава УПЦ МП митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан) подарував Віктору Януковичу каблучку-печатку, пише "Левый берег".

Зараз ви читаєте новину «Януковичу на інавгурацію подарували фальшиву каблучку (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути