Ексклюзиви
понеділок, 04 жовтня 2010 09:54

Янукович забрав у Верховної Ради найпрестижніший кримський пансіонат

Янукович забрав у Верховної Ради найпрестижніший кримський пансіонат
Один із найпрестижніших пансіонатів Криму "Гліцинія", який останнім часом перебував на балансі Верховної Ради, забирає собі Держуправління справами при президенті, пише "Дело".

Господарський суд Криму скасував рішення Лівадійської сільради від 29 січня 2009 року про видачу Верховній Раді свідоцтва на право власності на ялтинський пансіонат. Завдяки рішенню суду Держуправління справами знову стало господарем пансіонату, який займає 20 га дорогої землі в Криму. Половина території пансіонату - це пам"ятник садово-паркового мистецтва в Лівадії, решта - ботанічний заказник. На території "Гліцинії" розташовані більше 10 тис. кв. м житлових і інших приміщень.

Конфлікт навколо пансіонату "Гліцинія" має довгу історію. До 1997 року він перебував на балансі санаторію Верховної Ради "Нижня Ореанда". Потім його передали податковій адміністрації. У 2004-му Кабмін Віктора Януковича перевів "Гліцинію" в управління ДУСі, якою тоді керував Ігор Бакай. Після цього пансіонат був закріплений за Міжнародним центром "Артек", незважаючи на відстань між ними в 40 км. Пізніше Ігор Бакай дав право дитячому табору на відчуження пансіонату. Таким чином один із найпрестижніших пансіонатів на чорноморському узбережжі був проданий російському ВТБ Банкові. Вартість будівель і споруд здравниці в договорі купівлі-продажу була оцінена в 77,9 млн. грн. Російські ЗМІ тоді писали, що "Гліцинія" повинна стати однією з літніх резиденцій президента Росії Володимира Путіна.

ВТБ Банк встиг перерахувати України третину вартості здравниці, але зміна влади в країні порушила плани російського президента. Протягом 2005-2008 років українські суди за позовом тодішнього прокурора Криму Віктора Шемчука прийняли низку рішень, які визнали незаконним відчуження здравниці. Українську сторону зобов"язали повернути отримані з Росії гроші, а росіян - відмовитися від прав власності. Щоб повернути пансіонат під своє крило, в 2008 році Верховна Рада зі свого бюджету повернула ВТБ Банку 36,4 млн. грн.

Судді також погодилися відновити статус-кво 1997 року: повернути пансіонат "Гліцинія" на баланс санаторію Верховної Ради "Нижня Ореанда". Однак проти такого рішення запротестувало Держуправління справами. Адже протягом декількох місяців 2004-го "Гліцинія" перебувала в його управлінні.
Зараз ви читаєте новину «Янукович забрав у Верховної Ради найпрестижніший кримський пансіонат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути