субота, 20 листопада 2010 15:53

Янукович пропустив антинатівську виставу у Лісабоні (ФОТО)
14

У столиці Португалії відкрився дводенний саміт глав держав і урядів НАТО, який вже називають історичним. Кожен з чотирьох основних пунктів його порядку денного міг би стати темою для окремої зустрічі на вищому рівні.

В п'ятницю лідери 28 країн НАТО прийняли нову стратегічну концепцію альянсу, яка визначає розвиток НАТО на найближчі 10 років.

Як завив на прес-конференції генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, документ є не просто заявою про наміри, а планом дій на найближчі 10 років. Згідно з концепцією, в результаті перетворень НАТО повинна стати ефективнішою. Крім того, концепція враховує і нові, сучасні погрози, наприклад, кібертероризм.

Співпраця Росії та НАТО "грає стратегічну роль, оскільки сприяє створенню спільного простору миру, стабільності та безпеки", йдеться в концепції.

"НАТО не представляє загрози для Росії. Навпроти ми хочемо бачити реальне стратегічне партнерство між НАТО і Росією, і ми діятимемо відповідно, чекаючи взаємності від Росії", - йдеться в документі.

Окрім того, нова стратегічна концепція підтверджує, що двері НАТО "залишаються надійно відкриті" для нових членів. У концепції пункт про розширення встановлює серед критеріїв членства не тільки виконання загальних вимог, але і відсутність серйозних проблем, здатних ослабити загальну безпеку.

"Двері в НАТО залишаються широко відкритими для всіх європейських демократій, які розділяють цінності Альянсу, які хочуть і здатні прийняти відповідальність і обов'язки членства, і включення яких може зробити внесок до спільної безпеки і стабільності", - йдеться в документі.

Також Фог Расмунссен торкнувся іншої важливої теми, закликавши всі сторони до швидкої ратифікації нового договору про СНО.

"Новий договір СНО повинен зробити внесок до безпеки євроатлантичного регіону. Я буду глибоко засмучений, якщо ратифікація буде відкладена. Це стане ударом по безпеці в євроатлантичному регіоні", - сказав він.

Між тим, із закликом проти саміту НАТО виступила Всесвітня рада миру. Організація "засуджує перед народами світу злочини проти людства, які НАТО зробило і далі здійснює під приводом "захисту прав людини" або боротьби проти "тероризму" відповідно до її інтерпретації".

"З моменту створення НАТО є агресивним пактом. Зі своєю новою військовою доктриною від 1991 року воно стало світовим жандармом імперіалістичних інтересів", - заявляють автори документу, пригадуючи НАТО і знищення Югославії, і окупацію Афганістану.

Як і всі заходи такого роду, нинішній саміт НАТО в Лісабоні проходить в умовах підвищених заходів безпеки. До забезпечення порядку залучені тисячі осіб, спецтехніка, бойові кораблі і авіація.

Найсерйозніші заходи безпеки - в Парку націй, де повинні зібратися керівники 60 країн і організацій. За порядком повинні стежити 7 тисяч агентів безпеки в центрі міста. На суботу там заплановано чотири марші протесту. Організаторами головного з них виступають антивоєнні організації, ліві профспілки і Комуністична партія Португалії. Паралельно повинен пройти контр-саміт, учасниками якого стануть 3-4 тисячі людей.

Акції протесту відбувалися і до суботньої демонстрації. Близько ста осіб символічно зобразили наслідки повітряного нальоту військ НАТО в Афганістані, в результаті яких гинуть мирні громадяни.

Як писала раніше Gazeta.ua, делегацію України на засідання, присвячене обговоренню операції НАТО в Афганістані, що відбуватиметься в рамках Лісабонського саміту, очолить міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Як відомо, раніше генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен повідомив, що запросив Президента України Віктора Януковича взяти участь у саміті альянсу, який відбудеться 19-20 листопада в Лісабоні.

Фото: Reuters

NEWSru.com, Newsland

Зараз ви читаєте новину «Янукович пропустив антинатівську виставу у Лісабоні (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути