понеділок, 05 лютого 2018 13:16

Антитютюнові громадські організації працюють в інтересах західних транснаціональних тютюнових корпорацій

Антитютюнові громадські організації працюють в інтересах західних транснаціональних тютюнових корпорацій
Громадські організації, які пропагують боротьбу з тютюнопалінням, працюють в інтересах тютюнових корпорацій. Фото: depositphotos.com

Антитютюнові громадські організації працюють в інтересах західних транснаціональних тютюнових корпорацій. Такого висновку дійшли "ДеньгиЮА", проаналізувавши діяльність українських активістів, які декларують за мету боротьбу з реалізацією і споживанням тютюнових виробів.

Зокрема, йдеться про законопроект №4030а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму). До авторського колективу проекту входить народний депутат Ганна Гопко, яка є співзасновником і заступником голови правління вказаного ГО "Життя".

Основною новелою законопроекту №4030а є вимога повністю прибрати тютюнові вироби з поля зору покупців. Під забороною опиняться назви "Тютюн", "Тютюнові вироби" тощо на кіосках, будь-які оголошення і банери про пропозицію сигарет, а пачки з виробами повинні бути прибрані з вітрин взагалі. Ці заходи пропонується ввести разом з певними обмеженнями щодо торговельних точок, які реалізують тютюнові вироби і введенням або посиленням відповідальності за будь-які порушення антитютюнового законодавства, включно з нормами проекту №4030а.

Торгівельна точка має право лише розмістити на вітрині аркуш паперу 30х40 см з переліком і цінами на сигарети.

Попри всі переваги прийняття законопроекту, слід відзначити, що відкриті дані ВОЗ свідчать, що введення специфічних обмежень на реалізацію тютюнових виробів на кшталт непрозорих стел біля кас супермаркетів, заборона розміщення виробів на вітринах кіосків, введення пачок одного дизайну і кольору, особливих вимог до площі торгівельних споруд тощо практично не відбивається на рівні тютюнопаління.

Але треба зважати на те, що, за підрахунками спеціалістів, затвердження проекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" призведе до скорочення кількості торгівельних точок з реалізації сигарет приблизно на 30 тис (зараз діє приблизно 70 тис). Тобто близько 50-60 тис. працівників цих кіосків залишаться без роботи і, скоріш за все, поповнять армію трудових мігрантів до Польщі або Чехії.

Але така ситуація більш ніж влаштовує великі тютюнові корпорації і пов'язаного з ними найбільшого дистриб'ютора сигарет – компанію "Тедіс". Адже норми, які під гаслами боротьби зі споживанням тютюну, відстоюють активісти ГО "Життя" дозволять скоротити логістичні витрати майже вполовину при збереженні рівня реалізації.

Зараз ви читаєте новину «Антитютюнові громадські організації працюють в інтересах західних транснаціональних тютюнових корпорацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути