Ексклюзиви
четвер, 27 листопада 2008 14:29

Ангела Меркель назвала винуватців фінансової кризи

У світовій фінансовій кризі винні перш за все США і ті країни, які підтримують політику дешевих кредитів. Про це повідомила канцлер Німеччини Ангела Меркель, пише 27 листопада газета TheFinancialTimes. За словами Меркель, саме надмірна доступність засобів привела до перенасичення ринку.

Канцлер Німеччини також звернула увагу на те, що в останні місяці центробанки всього світу знижують базові ставки, прагнучи таким чином справитися з наслідками фінансової кризи. На думку Меркель, дуже доступні кредити можуть знову привести до кризи приблизно через п"ять років.

Заява Меркель послідувала після того, як Європейський Союз оприлюднив новий план по стимулюванню економіки на загальну суму в 200 мільярдів євро. Раніше повідомлялося, що Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі підтримали цей проект лише частково, заявивши, що не ініціюватимуть зниження податку на додаткову вартість в своїх країнах.

Нагадаємо, що світова фінансова криза привела до дефіциту ліквідності в банківській сфері, що, у свою чергу, викликало різке зростання ставок на ринку міжбанківського кредитування. Крім того, фінансові організації практично перестали видавати гроші компаніям, які в умовах низьких ставок набрали багато кредитів, а зараз їм необхідно їх рефінансувати. Через це компаніям довелося почати економити, зокрема заморожувати інвестпрограми, скорочувати зарплати і проводити звільнення.

Раніше багато політиків вже говорили, що в світовій фінансовій кризі винні США. Зокрема, з такими заявами виступав і президент Росії Дмитро Медведєв. Влітку 2008 року він відзначав, що стан економіки США зараз не відповідає тій ролі, яку ця країна займає в світі.

Зараз ви читаєте новину «Ангела Меркель назвала винуватців фінансової кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути