Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2006 18:59

Аналітики про розвиток подій після смерті Туркменбаші

Смерть Ніязова виявилась несподіванкою і в Туркменістані, і в регіоні, і навіть у світі. Чи планував Туркменбаші жити вічно, не відомо, але спадкоємця не залишив. Аналітики розмірковують, за яким сценарієм розвиватимуться події в країні та поза її межами.

В Туркменістані:
Політичний оглядач Мадридського державного телебачення Феліпе Саагун сподівається, що "смерть Ніязова допоможе народові Туркменістану зробити крок від середньовіччя до сучасності." Він не виключає загострення ситуації в регіоні з огляду на очікувану гостру боротьбу за владу з боку найближчого оточення Туркменбаші, який залишив у спадщину "хаос та міжусобицю."

Голова Комітету російської Держдуми з закордонних справ Костянтин Косачев чекає не "серйозні зрушення у зовнішньополітичній лінії країни. Ніязов не залишив спадкоємця, а демократичні механізми висування на передній план якихось політичних лідерів були відсутні, - каже він. - У такій ситуації боротьба за владу в Туркменістані носитиме непередбачуваний характер."

В Україні:
Експерти прогнозують паузу в енергетичному діалозі між Україною та Туркменістаном.

"Небезпека для України полягає в тому, що наш газовий баланс на 80% забезпечується за рахунок туркменських поставок, і ціна 130 доларів, а не значно більше, за тисячу кубів - це саме за рахунок туркменського газу, - каже політолог Михайло Погребинський. - Подальша доля України залежить від того, як будуть розгортатися події в Туркменістані. Нова влада може не визнавати попередні домовленості з Україною. Це може призвести до різкого підвищення ціни на газ, руйнації всіх наших фінансових схем і, найгірше, до збоїв в постачанні."

Валерій Чалий, заступник генерального директора Центру Разумкова, прогнозує, що "у будь-якому випадку сьогоднішня ситуація не буде на користь відносинам" між Україною та Туркменістаном. "Туркменістан - непроста країна, і там можливий будь-який розвиток подій," - каже він.

В Європі:
Брюссель не очікує проблем із постачанням газу до Європи. "ЄС газ безпосередньо у Туркменії не купує, - каже Ферран Торрадельяс, прес-секретар члена Європейської комісії Андріса Пібалгса. - Туркменія весь газ продає Росії. Якщо до європейських країн надходить частина саме туркменського газу, то він поступає під маркою російського."

Найвідоміший імпортер туркменського газу, угорська компанія Emfesz, що імпортує 2,6 млрд кубів на рік, з яких 70% туркменський газ, також проблем не передбачає. "Йдеться про довгострокові міжнародні контракти, - каже прес-секретар компанії Борис Шестаков. - Туркменія матиме потребу в грошах, тому я впевнений, що нічого не зміниться".

Проте аналітик Ренесанс Капітала Роман Єлагін висловлює стурбованість. "Можуть виникнути ускладнення у відносинах Туркменістану з Газпромом, - каже він. - Туркменістан - другий після Росії виробник газу в СНД, і Газпром має з ним широке коло співробітництва, зокрема, щодо закупівель газу та перепродажу його у Європу. Зараз незрозуміло, що відбуватиметься. Можливо, вони захочуть ще підвищити ціну, можливо, переглядатимуть обсяги або переорієнтуються на інші ринки, оскільки весь туркменський газ купує Росія у особі Газпрому. Ризики полягають в тому, що можливі зміни у існуючих відносинах компанії з владою Туркменістану."

В Росії:
Політолог Михайло Делягін, керівник російського Інституту з проблем глобалізації, бачить "нові можливості", які ця "несподівана подія відкриває перед Росією. Розвиток подій в Туркменістані і регіоні принаймні на першому етапі визначатиметься позицією та активністю Росії. Як найближча до Туркменії із великих держав, Росія має вжити надзвичайних та екстраординарних заходів, щоб запобігти дестабілізації ситуації через кланову боротьбу та корисливого експорту демократії". Делягін закликає "допомогти туркменському народові у справі відновлення прав, самоврядування та реальної демократії."

Зараз ви читаєте новину «Аналітики про розвиток подій після смерті Туркменбаші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути