субота, 15 березня 2008 10:54

Американський супутник зв"язку не вдалося вивести на цільову орбіту

Американський супутник зв"язку АМС-14 не вдалося вивести на цільову орбіту через нештатну роботу розгінного блоку "Бриз-М".

Супутник планувалося вивести на геостаціонарну орбіту з висотою 35786 кілометрів. Для цього двигун розгінного блоку "Бриз-М" повинен був включитися три рази, відпрацювавши в цілому близько 30 хвилин. Проте, за словами представника Роскосмосу, друге включення маршевого двигуна розгінного блоку було припинене на 130 секунд раніше розрахункового часу, після чого космічний апарат аварійно відокремився від "Бриз-М".

В той же час він відзначив, що супутник АМС-14 є повністю керованим і його, можливо, вдасться використовувати на нижчій орбіті, або за допомогою власних двигунів перекласти на орбіту вищу. В даний час представники замовника запуску і російські фахівці вирішують, чи можна використовувати американський супутник на тій орбіті, на якій він знаходиться.

Повідомляється також, що всі ступені ракети-носія "Протон-М" впали у відведених для цього районах Казахстану і Республіки Алтай, ніякої загрози екологічного забруднення в результаті нештатного запуску не немає. Для з"ясування причин нештатної ситуації була створена спеціальна державна комісія.

Нагадаємо, що ракета "Протон-М" з американським супутником зв"язку АМС-14 стартувала з космодрому Байконур 15 березня в 2:19 за московським часом. У 2:28 космічна головна частина у складі російського розгінного блоку "Бриз-М" і супутника зв"язку АМС-14 в штатному режимі відокремилася від третього ступеня ракети-носія і продовжила автономний політ по суборбітальній траєкторії.

Супутник зв"язку АМС-14 виготовлений компанією Lockheed Martin за замовленням SESAmericom і призначений для трансляції телемовлення на територію США. Термін експлуатації супутника складає 15 років. Послуги із запуску космічного апарату з використанням носія "Протон-М" надало InternationalLaunch ServicesInc.(ILS) - спільне підприємство SpaceTransport Inc. і Центру імені Хрунічева з РКК "Енергія", повідомляє Лента.Ру.

Зараз ви читаєте новину «Американський супутник зв"язку не вдалося вивести на цільову орбіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути