неділя, 17 червня 2007 13:20

Американських мормонів переслідує рідкісне генетичне захворювання

Американські медики попереджають про аномально високе розповсюдження рідкісного генетичного захворювання в невеликій ізольованій від зовнішнього світу общині мормонів на кордоні штатів Юта і Арізона.

10 тисяч послідовників Фундаменталістської Церкви Ісуса Христа святих останніх днів проживають в двох населених пунктах - Хілдалі (штат Юта) і Колорадо-Сіті (Арізона). Це релігійне об"єднання, що відкололося від інших мормонів в 30-і роки минулого століття, продовжує дотримуватися полігамії і схвалює шлюби між близькими родичами.

Остання обставина, судячи з усього, і стало причиною високого розповсюдження в общині рідкісної рецесивної мутації, що викликає дефіцит фумарази, - ферменту, задіяного в реакціях циклу Кребса, що забезпечують клітки організму енергією.

За даними місцевих лікарів, протягом останніх 15 років в общині мормонів було виявлено не менше 20 дітей з дефіцитом фумарази. До цього в світі було відомо не більше 10 описаних випадків цього захворювання.

Генетичні дослідження свідчать про те, що відповідні гени мутантів зустрічаються у жителів Арізони, що не належать до мормонів. В той же час шлюби між близькими родичами в багато разів збільшують вірогідність зустрічі двох таких генів, що і приводить до розвитку важкого захворювання.

Дефіцит фумарази викликає порушення процесів поділу і росту нервових клітин. Хвороба виявляється затримкою в розвитку, характерною зміною будови лицьового скелета, частими епілептичними припадками і епізодичними періодами коми, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Американських мормонів переслідує рідкісне генетичне захворювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути