Ексклюзиви
пʼятниця, 19 січня 2024 20:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Американська розвідка спрогнозувала, скільки Україна протримається без допомоги від США

Американська розвідка спрогнозувала, скільки Україна протримається без допомоги від США
Війна в Україні триватиме щонайменше два роки навіть, якщо США повністю зупинять підтримку Києва. Фото: колаж ТСН

Війна в Україні триватиме щонайменше два роки навіть, якщо США повністю зупинять підтримку Києва після можливої перемоги Дональда Трампа на виборах.

Раніше Трамп вже робив заяву, що зупинить війну в Україні у перший же день свого повернення до Білого дому. Водночас представник Демократичної партії Майк Квіглі заявив CNN, що це можна розуміти як плани Трампа дозволити Володимиру Путіну зберегти вже загарбану територію.

Однак мало хто вірить, що такі ідеї Трампа справді можуть зупинити війну.

"Незалежно від того, що станеться в американській політиці цього року, представники розвідки США та Заходу вважають, що війна Росії в Україні, ймовірно, триватиме набагато довше", - пише CNN.

Оцінки тривалості війни різняться, але "практично всі" експерти припускають, що буде ще принаймні два роки боротьби. У приватному порядку деякі офіційні особи США та Заходу кажуть, що бойові дії можуть тривати ще п'ять років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ГУР відреагували на статтю FT про масштабний наступ РФ влітку 2024-го: Київ одна із цілей

Постійна підтримка Заходом України має вирішальне значення для продовження боротьби, стверджують офіційні особи США та Заходу. Співробітники розвідки США не вірять, що скорочення допомоги матиме серйозний вплив на поле бою для України у короткостроковій перспективі.

Але в довгостроковій перспективі відсутність допомоги США може дозволити Москві відновити темп наступу, збільшивши власне виробництво зброї та скориставшись підтримкою Ірану та Північної Кореї, кажуть поінформовані джерела.

Очікується, що Україна проведе цей рік, працюючи над зміцненням своєї оборонно-промислової бази та відновленням своїх сил в очікуванні ще більших бойових дій у 2025 році, сказав американський чиновник, - стратегія, на якій, ймовірно, також зосередиться Росія.

"Ось чому постійна підтримка Заходу є такою критичною, оскільки наступного року буде зроблено все, що вирішить, як розвиватиметься 2025 рік і, можливо, далі", - сказав він.

Представник американських військових, дислокований у Європі, заявив CNN, що Україна зможе знову спробувати прорватися до Мелітополя не раніше, ніж через два роки. В поточному році жодна зі сторін не зможе здійснити великий прорив, вважають офіційні особи США та Заходу.

Обидві сторони "надто виснажені з точки зору військ і обладнання, щоб побачити значні кроки в 2024 році", - сказав співрозмовник каналу.

Україна втратила надію на швидку перемогу у війні з Росією і тепер готується до тривалої війни.

2024-й стане роком стратегічної української оборони без спроб значного наступу. Про це написав Financial Times.

Видання зазначає, що цю реальність визнали в Києві.

Видання наводить думку неназваного західного чиновника, який пояснив стратегію "активної оборони": утримання оборонних рубежів та пошук слабких місць противника в поєднанні з повітряними ударами великої дальності.

В теорії це дозволить Україні "наростити свої сили" цього року, щоб вже у 2025 році спробувати знову піти у контрнаступ з більшими шансами.

Зараз ви читаєте новину «Американська розвідка спрогнозувала, скільки Україна протримається без допомоги від США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути