Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2008 12:44

Американці чекають на другий "супервівторок"

У чотирьох американських штатах - Техас, Огайо, Вермонт і Род-Айленд - у вівторок у республіканців і демократів відбудеться черговий етап проміжних президентських виборів - праймеріз.

Через велику важливість цього етапу телекомпанія FOX та інші американські ЗМІ вже назвали його "супервівторком номер два".

У республіканців лідер президентської гонки сенатор Джон Маккейн після голосування у вівторок, як прогнозує більшість експертів, зможе вже святкувати перемогу на етапі праймеріз, оскільки він заручиться необхідним йому числом голосів делегатів майбутнього загальнонаціонального з"їзду республіканської партії, що відбудеться у вересні.

Сьогоднішній етап "може стати коронацією Маккейна", передбачає музичний телеканал MTV, який теж не залишився в стороні від перегонів.

У виборчому штабі Маккейна повідомили, що зараз у нього вже є підтримка 1 тисячі 90 делегатів. Для того, щоб бути висунутим від партії як офіційний претендент на Білий дім, йому потрібно набрати не менше 1 тисячі 191 голосу делегатів.

У вівторок на праймеріз у чотирьох штатах у республіканців "розігруються" голоси 256 делегатів з"їзду і, за даними останніх опитувань, у всіх чотирьох штатах Маккейн лідирує з помітним відривом.

Суперники Маккейна - колишній губернатор штату Арканзас Майк Хакабі та конгресмен Рон Пол - мають підтримку, відповідно, 255 і 14 делегатів, але, не зважаючи на відсутність у них жодних шансів на перемогу, ніхто з них з перегонів не виходить.

Джордж Буш взяв участь у республіканських праймеріз у штаті Техас, проголосувавши достроково минулої п"ятниці під час поїздки на своє ранчо під Кроуфордом, але при цьому президент США відмовився розкрити, за кого він віддав свій голос.

У демократів "супервівторок номер два" буде винятково важливим для вирішального двобою між лідером гонки сенатором Бараком Обамою та сенатором Хіларі Клінтон, кожному з яких для перемоги потрібно заручитися підтримкою не менше 2 тисяч 25 делегатів майбутнього  загальнонаціонального з"їзду демократичної партії, що відбудеться в серпні.

У виборчому штабі Обами повідомили, що в нього зараз є підтримка 1 тисячі 202 делегатів і що його відрив від Клінтон складає 160 делегатів, але, за даними провідних американських ЗМІ, що спираються на власні методики підрахунку, розрив між Обамою та Клінтон менший і коливається поміж 157 і 91 голосом.

У вівторок у демократів на праймеріз в чотирьох штатах "розігруватимуться" голоси 370 делегатів, і їх розподіл, як очікують дуже багато спостерігачів у США, покаже, чи має Клінтон реальні шанси переламати хід перегонів на свою користь і знову обійти Обаму.

Перед "супервівторком номер два" велике число прихильників Клінтон публічно і в приватному порядку заявляли, що в разі сьогоднішнього програшу в ключових штатах Техас і Огайо їй доведеться визнати поразку і зійти з дистанції, але в понеділок колишня перша леді США оголосила, що залишиться в перегонах у будь-якому випадку і буде наполегливо вести боротьбу й надалі.

У понеділок у зв"язку з проведенням "супервівторка номер два" в США протягом одного дня було опубліковано рекордну кількість опитувань громадської думки - 28, але вони не дозволяють зробити однозначний висновок про те, хто - Клінтон чи Обама - переможе в найважливіших штатах Техас і Огайо, в яких у демократів сьогодні "розігрується" найбільше число голосів делегатів, відповідно 193 і 141.

Складність прогнозу підсумків сьогоднішніх праймеріз у демократів посилюється також украй заплутаною процедурою голосування в штаті Техас, яку в США жартівливо називають по аналогії з танцем "техаський тустеп", оскільки голосування проводиться в два етапи.

У Техасі спочатку пройдуть власне праймеріз, а потім увечері, після закриття дільниць для голосування, ті ж самі техаські виборці-демократи проведуть ще й додаткові вибори, які відбудуться у формі зборів (caucuses).

Розподіл голосів делегатів між кандидатами проводитиметься пропорційно і за формулою, яка настільки складна, що офіційна інструкція штабу демократів з проведення праймеріз у Техасі налічує цілих 36 сторінок, набраних дрібним шрифтом.

Перші на сьогоднішніх праймеріз дільниці для голосування відкриються в 06.00 за місцевим часом (14.00 за київським) в штаті Вермонт. Останніми закриються дільниці на праймеріз у штаті Техас о 21.00 (05.00 за київським) 5 березня, але після цього почнуться ще і caucuses, час закінчення яких варіюватиметься. ТОРnews.
Зараз ви читаєте новину «Американці чекають на другий "супервівторок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути