вівторок, 25 листопада 2008 09:07

Америка заявила про причетність "Аль-Каїди" до захоплення супертанкера

Представники армії США заявили, що сомалійські пірати, які захопили в листопаді 2008 року супертанкер "Сіріус Стар", можуть бути пов"язані з терористичним угрупованням "Аль-Каїда", повідомляє CNN. Американці підозрюють, що до нападу на судно причетні бойовики сомалійського руху "Аль-Шахаб", визнаного в США терористичним в березні 2008 року.

При цьому активісти якогось ісламістського угруповання з Сомалі почали полювання за тими, хто захопив танкер з Саудівської Аравії. Бойовики прибули в портове місто Харадере, де утримується "Сіріус Стар" і пообіцяли покарати піратів за напад на судно, що належить мусульманам. За наявними даними, розправитися із загарбниками судна ісламістам поки не вдалося.

Танкер "Сіріус Стар", здатний перевозити до 2 мільйонів барелів нафти (вартість такого вантажу - близько 100 мільйонів доларів) був захоплений 15 листопада 2008 року за 833 кілометра від кенійського порту Момбаса. Судно стало найбільшою здобиччю піратів за весь час нападів. Бандити призначили викуп за судно у розмірі 25 мільйонів доларів.

Відзначимо, що захоплення "Сіріус Стар" стало одним з окремих випадків, коли пірати зважилися на напад поза Аденською затокою. Через постійні захоплення судів територіальні води Сомалі патрулюють декілька військових кораблів з низки країн, включаючи США, Індію та Росію; при цьому не дивлячись на військову присутність в регіоні пірати здійснюють напади з колишньою регулярністю, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Америка заявила про причетність "Аль-Каїди" до захоплення супертанкера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути