вівторок, 10 липня 2007 11:25

Алергію лікуватимуть наночастками

Американські дослідники готові використовувати нанотехнології у боротьбі з алергією. За їх даними, наночастки з атомів вуглецю здатні значно знизити активність клітин, які запускають алергічну реакцію.

Імунологи з Університету Вірджинії в Річмонді спробували використовувати в медичних цілях фуллерен-60. Це з"єднання, молекули якого складаються з 60 атомів вуглецю і створюють тривимірну структуру, що нагадує формою футбольний м"яч. Фуллерени застосовуються у виробництві надлегких і надміцних матеріалів з незвичайними хімічними і оптичними властивостями.

Оскільки фуллерен-60 погано розчиняється у воді, його молекули модифікували за допомогою додаткових хімічних груп, формула яких поки зберігається в таємниці.

Дослідники експериментували з колоніями так званих тучних клітин людини і мишей. Ці клітини у великих кількостях містяться в лімфатичних вузлах, селезінці та кістковому мозку. При контакті з алергенами вони починають активно виробляти гістамін – біологічно активну речовину, що бере участь в запуску алергічної реакції.

Як показали експерименти, додавання модифікованого фуллерена-60 скорочувало продукцію гістаміну в колонії клітин приблизно в 50 разів. Алергічна чутливість також значно зменшувалась у піддослідних мишей, що отримували ін"єкції цього з"єднання. При цьому, всупереч побоюванням дослідників, не було виявлено яких-небудь ознак токсичності наноматеріалу, що використовувався в експерименті.

Механізм антиалергічної дії наночасток до кінця не ясний. За словами провідного автора дослідження професора Кріса Кіплі (Chris Kepley), молекули фуллерена-60 мають високу спорідненість до електронів, а отже, повинні активно зв"язувати вільні радикали, високі рівні яких провокують розвиток алергічної реакції.

Як би там не було, Кіплі переконаний, що отримані його групою результати можна використовувати в боротьбі з алергією, а також, можливо, і з цілим рядом запальних і аутоіммунних захворювань. На даний час учені займаються пошуком джерел фінансування для перших клінічних випробувань нової методики лікування, передають MEDновости.

Зараз ви читаєте новину «Алергію лікуватимуть наночастками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути