понеділок, 05 лютого 2018 18:17

Олександра Кольцова: Не могла повірити, що політики дозволять суспільному мовленню існувати

Автор: Володимир Шевчук
 

"Суспільне мовлення відмовилося від політичної реклами не у виборчий період. Це було важке рішення. Бо, уявляєте, до вас приходять політики з гаманцями, а ви їм кажете: "Вибачте, це порушує закони. Всі можуть, а ми не можемо, Бо ми суспільний мовник. Поки вибори не почалися, реклами ми не даємо". А це мільйони. Ми поводимося правильно. Але це коштує багато", - розповіла співачка і продюсер Олександра Кольцова. З 2017 року є членом правління Суспільного мовлення ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", відповідає за розважальний напрям діяльності.

Суспільному мовленню рік. Ви працюєте тут 8 місяців. Що спонукало вас долучитися до цієї справи?

Вперше ми з Зурабом Аласанією (голова правління НСТУ) почали про це спілкуватися після того, як я написала статтю про стан української музики кілька років тому. Коли був прийнятий Закон про суспільне мовлення, Зураб запитав, чи хочу я бути в команді.

Мені це здалося авантюрною пропозицією, тому що, чесно кажучи, я навіть не думала, що наші політики дозволять незалежному мовнику існувати.

Вони звикли, що в них є перша кнопка, і вони з ноги відкривали туди двері, щоб отримати свої 20 хвилин ефіру на місяць. Не вірилося, що мовника так просто відпустять. Я не до кінця вірила, що вибори голови суспільної команди будуть прозорими. Думала, що просто поставлять когось зручного, кому під вибори будуть показувати, які новини потрібно ставити. Тому для мене прозорий конкурс став великою несподіванкою.

Я опікуюсь тут розважальним і музичним контентом.

Рейтинги суспільного мовлення поки що невисокі. UA:Перший досі має невелику аудиторію, 0,23%. Як будете її нарощувати?

У нас максимальна для нас доля під час Олімпіади, Євробачення, біатлону, прямих важливих трансляцій. Тому що це значущі події. Ми розуміємо, що якщо у нас зараз 4% під час біатлону, а у фіналу "Танців з зірками" на 1+1 — 25%, це привід замислитись. Найвищий рейтинг на каналі — у музичної програми Folk Music.

Читайте також: Олександра Кольцова: Мовне питання в Україні - тимчасове

Зараз триває перший етап реформи — ми займаємося очищенням контенту, боремось з джинсою, запроваджуємо стандарти суспільного мовника. У нас не мають бути мови ненависті, маніпуляцій громадськю думкою, порушення журналістської етики тощо.Наша відмінність від комерційних каналів у тому, що ми не можемо собі дозволити користуватись цим інструментарієм для підвищення рейтингів. Ми маємо стати чистим і цікавим джерелом інформації про суспільство України.

Рейтинги для мене дуже важливі. У всіх країнах суспільний мовник частково дотується державою. І скрізь суспільство запитує: "А за що ми платимо, власне? Що там відбувається?"

Суспільний мовник має бути корисний в першу чергу. Тому що рано чи пізно його платіжка прийде до кожної хати, і люди скажуть : "А за що я плачу? Я хочу щоб ви відображали мій біль, мої потреби, щоб діти бачили на суспільному мовнику україномовні мультфільми, щоб я бачив кілька сторін у гарячих новинах, а не тільки думку комерційних каналів, які комусь належать

Важливо бачити зворотній зв'язок. Якщо у нас вийшла програма про корупцію, вона повинна мати якісь наслідки: щоб у суспільстві зменшувалась толерантність до корупції. Наш ведучий Майкл Щур бере участь в акції "Обличчя антикорупційної кампанії". Суспільний мовник має бути корисний в першу чергу. Тому що рано чи пізно його платіжка прийде до кожної хати, і люди скажуть : "А за що я плачу? Я хочу щоб ви відображали мій біль, мої потреби, щоб діти бачили на суспільному мовнику україномовні мультфільми, щоб я бачив кілька сторін у гарячих новинах, а не тільки думку комерційних каналів, які комусь належать.

 

Я взяла в цьому участь, бо мені здається, що це дуже важлива справа. Навіть якщо ти робиш це вперше, ти багато робиш помилок і отримуєш на себе всю критику.

ВВС працює з 1922 року. Вони кажуть: ми такі зразкові зараз, бо нас критикували майже сто років геть усі. Нас теж критикують, і це нормально. Критика — це джерело для майбутніх перемог. Зараз у нас перші кроки. Можливо, ми зараз робимо те, чим колись буде пишатися український глядач.

Держава відпустила суспільного мовника чи тримає його у грошовій залежності?

Мені здається, відпустила не зовсім. Політики не можуть звикнути ще до цього. Принаймні в регіонах вони звикли без стуку в двері заходити до ТРК і казати: я місцевий голова, маю право на свої 20 хвилин ефіру на місяць. Ми відмовляємо, і вони болісно сприймають відмову. Наш відділ суспільно-політичного мовлення потрапляє під зливу критики через це.

Якби політикам тоді, при прийнятті закону про суспільне, сказали "у вас тепер не буде 20 хвилин ефіру", вони б не прийняли цей закон. Це просто проскочило повз їх увагу.

Ми відмовилися від політичної реклами не у виборчий період. Це було важке рішення. Бо, уявляєте, до вас приходять політики з гаманцями, а ви їм кажете: "Вибачте, це порушує закони. Всі можуть, а ми не можемо, Бо ми суспільний мовник. Поки вибори не почалися, реклами ми не даємо". А це мільйони. Ми поводимося правильно. Але це коштує багато.

У вересні Зураб Аласанія казав про значне недофінансування. Чи вдається в умовах фінансування створювати якісний контент?

Нам дали половину від суми, яку Суспільне мовлення має отримати за законом - і цього вистачає на жевріння компанії до весни. За законом це 0,2% держбюджету, це майже 1,5 млрд гривень. Нам спочатку пообіцяли 990 мільйонів, а дали 776. Це нам закриває зарплати кількох тисяч працівників по Україні (у нас мережа регіональних ТРК, Українське радіо, радіо Культура, телеканали UA:Перший, UA:Культура), комуналку, податок на землю і оплату сигналу. Зараз на виробництво всіх програм суспільного мовника на весь рік у нас залишається бюджет, що дорівнює двом випускам великого шоу на СТБ.

А ще є дуже коштовні спортивні трансляції. За які гроші вдалося придбати права на трансляцію зимової олімпіади?

Це кошти держави, вони були виділені окремо.

 

Відповідно урізається контент. Премії, зарплати так само?

Зарплати — це головне, що зжирає цю компанію. Мені, наприклад, хотілося б, щоб всі працівники з регіонів приїхали в Київ на тренінг, і ми вишукуємо кошти на їх приїзд. У місцевих бюджетах цих грошей немає.

Зарплати хочеться дуже підняти. З 2 квітня мають бути введені нові ставки, людські. Щоб люди працювали тільки тут, а не як зазвичай: тут отримували 4 тисячі гривень, у вівторок камеру на тому каналі потримав, у п'ятницю на іншому познімав. Ми хочемо це припинити. Хочемо зробити нормальну ринкову зарплатню тим, хто буде робити з нами суспільний мовник.

Ви відмовилися транслювати жеребкування Чемпіонату світу з футболу з Кремля, оскільки це країна-агрессор і показ цієї події може нести елементи пропаганди. Чи транслюватиметься сам чемпіонат?

Я не впевнена, що український глядач хоче це бачити. Особливо з їх коментарями, з картинкою з Росії. Я більш ніж впевнена, що якби було відкрите голосування, люди б сказали: "Знаєте що? Футбол футболом, а життя життям".

Я не впевнена, що український глядач хоче бачити трансляцію Чемпіонату світу з футболу з Росії. Особливо з їх коментарями і картинкою. Я більш ніж впевнена, що якби було відкрите голосування, люди б сказали: "Знаєте що? Футбол футболом, а життя життям"

Я дуже би хотіла зробити радіотрансляцію чемпіонату. Там не буде картинки й можливості побачити якусь пропаганду і будуть наші коментатори. Там просто футбольна атмосфера. Ми все це контролюємо повністю. Я не впевнена, що нам дадуть таку можливість. Чекаємо — який закон буде прийнятий.

Якщо заборонять, то радіотрансляцію ви теж не зможете зробити?

В законі прописана наявність пропаганди. В радіо її не буде, я так розумію, там просто технічного шансу для її появи немає. Радіотрансляцію я б залишила, а теле – на Суспільному мовнику ні. Хай футбол з Росії транслюють спортивні та комерційні канали. На мою скромну думку, український глядач може почитати результати Чемпіонату в інтернеті. Хай мене вибачать всі вболівальники.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Кольцова: Не могла повірити, що політики дозволять суспільному мовленню існувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути