Ексклюзиви
понеділок, 24 червня 2019 12:41

Які зміни чекають на українців із 1 липня

У середині 2019-го на українців чекає низка нововведень. Усі вони набудуть чинності з понеділка, 1 липня.

Gazeta.ua пропонує добірку найважливіших новацій.

Підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму

Прожитковий мінімум буде встановлений у розмірі 1936 грн, а з 1 грудня наступного року підвищиться до 2027 грн.

Для основних соціальних і демографічних груп населення на 2019 рік встановлено такий прожитковий мінімум: для дітей до 6 років: з 1 січня 2019-го — 1626 грн, з 1 липня — 1699 грн, з 1 грудня — 1779 грн; для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2019 року — 2027 грн, з 1 липня — 2118 грн, з 1 грудня — 2218 грн; для працездатних осіб: з 1 січня 2019-го — 1921 грн, з 1 липня — 2007 грн, з 1 грудня — 2102 грн; для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2019-го — 1497 грн, з 1 липня — 1564 грн, з 1 грудня — 1638 грн.

  Українці з максимальними пенсіями отримають на 670 грн більше. Фото: 5 канал
Українці з максимальними пенсіями отримають на 670 грн більше. Фото: 5 канал

Перерахують пенсії

В українських пенсіонерів підвищиться пенсія на 156,4 грн. Українці з максимальними пенсіями отримають на 670 грн більше. Зараз такі виплати отримують не більше 1,9% від загальної кількості пенсіонерів. Якщо до липня це 14,9 тис. грн, то після — 15,6 тис. грн.

Новий ринок електроенергії

З 1 липня запрацює повномасштабний ринок електроенергії відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії".

Цей ринок передбачає запровадження нової моделі взаємовідносин між постачальниками та споживачами електроенергії. Зокрема, ліквідовується єдиний покупець і продавець електроенергії — Енергоринок. Продавати електроенергію мають відповідно до двосторонніх угод між виробниками та постачальниками або споживачами.

Запроваджуються біржі з продажу електроенергії.

Тепер обленерго не зможуть розподіляти електроенергію та постачати її споживачам. Постачання виділяють в окремий бізнес. Це відповідає європейським стандартам і створює умови для конкуренції.

Уряд поклав ці зобов'язання на Енергоатом, Укргідроенерго та частково на Укренерго. Державні компанії повинні будуть продавати електроенергію населенню за зниженими цінами. Це зробили, аби запровадження ринку електроенергії не призвело до різкого зростання тарифів на світло.

Зберігання і торгівля пальним буде ліцензуватися

Виробництво, оптова та роздрібна торгівля, зберігання пального з 1 липня буде здійснюватися за наявності відповідної ліцензії.

Ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі пальним видаються терміном на 5 років.

Розмір річної плати за ліцензії на право оптової торгівлі пальним складає:

за наявності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, — 5 тис. грн за кожне таке місце;

за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним — 10 тис. грн.

Річна плата за ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним становить 2 тис. грн на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Безкоштовна діагностика

Стартує другий етап медичної реформи. Він передбачає оплату за рахунок держави вторинної медичної допомоги — консультацій фахівців, аналізів і досліджень.

З 1 липня у лікарнях мають оплачуватися 56 видів діагностичних послуг

"З 1 липня 2019-го мають оплачуватися 56 видів діагностичних послуг, які декларує уряд. Вони будуть оплачуватися щодо кожної людини в районній і міській лікарнях", — повідомила заступник глави комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко.

Також МОЗ запровадив програму "Безкоштовна діагностика". Включає понад 50 видів обстежень. Це 6 видів УЗД, 5 видів рентгена, 4 види біопсії під контролем УЗД, тести на виявлення хвороб серцево-судинної системи. Програма включатиме ендоскопічні дослідження та операції стравоходу, шлунка, тонкої і товстої кишки, нирок, сечового міхура.

Дорогі покупки з-за кордону

Верховна Рада переглянула правила для отримання посилок з-за кордону. Якщо зараз не обкладаються ПДВ товари, вартість яких не перевищує €150, то з 1 липня цю планку буде знижено до €100. За такі посилки доведеться заплатити і мито, і ПДВ. Поштовим операторам та експрес-перевізникам водночас нададуть статус податкових агентів.

У разі вартості посилки понад 150 євро, додатково треба буде сплатити 35% суми товару.

Курити буде невигідно

Вартість пачки цигарок високої якості може зрости до 50 грн. Окрім запланованого Податковим кодексом щорічного підняття акцизу на тютюнові вибори на 20%, з 1 липня запроваджується ще й індексація на інфляцію в розмірі 9%. За підрахунками виробників, загальне підняття ціни на пачку цигарок може скласти 7–8 грн, а до кінця року пачка сигарет подорожчає на 20-25% порівняно з 2018-м.

"Біометрика" зросте у ціні

24 квітня урядом ухвалено нові суми вартості адміністративних послуг при оформленні паспорта громадянина України (ID-картки) і паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Зміниться також і вартість бланків згаданих документів.

  При оформленні закордонного паспорта (до 20 робочих днів) з 1 липня треба віддати 682 грн. Фото: travel.tochka.net
При оформленні закордонного паспорта (до 20 робочих днів) з 1 липня треба віддати 682 грн. Фото: travel.tochka.net

Суми адміністративного збору складатимуть:

При оформленні ID-картки (до 20 робочих днів) – 345 грн (126 грн - вартість адмінпослуги та 219 грн вартість бланка), раніше - 279 грн.

При оформленні ID-картки (до 10 робочих днів) – 471 грн (252 грн - вартість адмінпослуги та 219 грн вартість бланка), раніше - 366 грн.

При оформленні закордонного паспорта (до 20 робочих днів) – 682 грн (352 грн - вартість адмінпослуги та 330 грн.- вартість бланка), раніше - 557,32 грн.

При оформленні закордонного паспорта (до 7 робочих днів і до 3 робочих днів у разі наявності підстав*) – 1034 грн (704 грн - вартість адмінпослуги та 330 грн вартість бланка), раніше - 810,32 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На середню школу чекають серйозні зміни. У дітей буде вибір

Банки зобов'яжуть повертати клієнтам украдені з карток гроші на 2-й день після крадіжки. Національний банк підготував відповідний проект постанови і виставив його на обговорення. Прогнозують, що нові норми запрацюють у липні.
У Європі крадіжки у межах 50 євро - близько 1500 грн, не повертають. В Україні мінімальна сума становить 340 грн - 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зараз ви читаєте новину «Які зміни чекають на українців із 1 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути