середа, 30 вересня 2020 13:45

Які штрафи за самовільне будівництво в 2020 році

Які штрафи за самовільне будівництво в 2020 році
Як уникнути штрафів за самовільне будівництво? Фото: ID Legal Group

Фахівці експертного сервісу з оформлення документів на нерухомість DOZVIL розповіли про розмір штрафів за самовільне будівництво.

• для фізичних осіб розмір стягнень починається від п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
• для юридичних осіб мінімальний штраф нараховується в розмірі від двадцяти прожиткових мінімумів.

Чим серйозніше порушення, тим вищий розмір штрафу. Наприклад, у 2020 році за початок будівельних робіт без подання повідомлення тягне за собою штраф для фізосіб від 4250 гривень, а для юросіб - від 61200 гривень в залежності від класу відповідальності об'єкта.

Якщо власнику самобуду винесли попередження, призначили штраф, а він не хоче подавати документи на узаконення своєї нерухомості, об'єкт можуть знести в примусовому порядку. Але це вважається крайніми заходами, які застосовуються в конкретних умовах і обставинах і тільки після судового рішення.

Як уникнути штрафів за самовільне будівництво?

Оформляючи самобуд, можна знизити штрафи до мінімуму або зовсім уникнути їх. Найпростіший варіант не оплачувати примусові стягнення - оформляти документи на об'єкт паралельно з його будівництвом. Це означає, що починати забудову на ділянці слід після отримання будівельного паспорту та дозволу на будівництво, а також не експлуатувати об'єкт раніше, ніж ввели його в експлуатацію.

Якщо у Вас вже є об'єкт самочинного будівництва, то потрібно якомога швидше подати документи для його узаконення. Це слід зробити до того, як до Вас прийшла перевірка з архітектурно-будівельної інспекції після скарг сусідів. Подаючи документи, вносьте тільки реальні дані. Таким чином, Ви будете оплачувати оформлення тільки необхідних документів, але не штрафів, адже добровільна реєстрація самобуду не накладає власників штрафних санкцій.

Причини для узаконення самовільної забудови

При відсутності необхідних документів, власник не може:

• Розпоряджатися майном на свій розсуд, а саме, продавати, дарувати, обмінювати, здавати в оренду або оформляти в спадок. До тих пір, поки немає дозвільних і правовстановлюючих документів, згідно чинного законодавства, нерухомість не є у власності.
• Підвести до об'єкта комунікації. На сьогоднішній день всі служби укладають договір на підключення тільки в тому випадку, якщо власник має на руках весь необхідний пакет документів.

Зараз ви читаєте новину «Які штрафи за самовільне будівництво в 2020 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути