пʼятниця, 04 вересня 2020 11:51

Які професії в СРСР були найприбутковішими

Які професії в СРСР були найприбутковішими
Оплата праці космонавта за перебування на орбіті становила солідні гроші – 5 тис. рублів. За кожен політ у космос вони отримували автомобіль, витрати на пальне для якого довічно оплачувала держава. Фото: pixabay.com

У СРСР нарахування зарплат разюче відрізнялося від нинішніх реалій. Планова економіка давала робітникам з заводів можливість отримувати більше за директорів деяких підприємств.

Професії електрика, токаря або слюсаря були одними з найпрестижніших на радянському ринку праці, зокрема через їх високооплачуваність, пише Оbozrevatel.

Оплата праці правлячої еліти в радянські роки була не такою, як у сучасних держслужбовців. Залежно від посади в партійній номенклатурі середній дохід чиновника становив від 200 до 1200 рублів. Максимальна зарплата була у членів політбюро. Крім грошей, правлячий клас отримував держзабезпечення. Люди цієї категорії могли отримати службову квартиру, дачу або автомобіль. Водночас правляча еліта жила скромно, порівняно з нинішніми чиновниками. Витрати на повноцінний обід із декількох страв у них не перевищували рубля.

Рівень доходу радянських спортсменів неможливо порівняти з розмірами зарплат сучасних іменитих футболістів чи інших зірок спорту. Наприклад, середній дохід гравця ФК "Динамо" Київ у СРСР досягав 250 рублів. Щоправда, крім цього, за хороші результати спортсмени в ті роки отримували бонуси – до 100 рублів за перемогу в міжнародних змаганнях.

Гравці, що виступали за ЦСКА й "Динамо", отримували ще й військові звання, а крім зірок на погонах – доплати. Так у роки СРСР футболіст Олег Блохін закінчив свою спортивну кар'єру в званні майора міліції. Це давало йому змогу отримувати додатково 320 рублів на місяць.

Радянську космонавтику вважали найрозвиненішою у світі. Оплата праці космонавта за перебування на орбіті становила солідні гроші – 5 тис. рублів. За кожен політ у космос вони отримували автомобіль, витрати на пальне для якого довічно оплачувала держава.

Високими в СРСР були зарплати у представників професій з ризиком для здоров'я і життя. Радянські шахтарі в середньому заробляли до 1 тис. рублів на місяць. Хоча, якщо врахувати специфіку професії і постійну понаднормову роботу, реальний розмір зарплати був значно вищим.

Високий рівень оплати був у представників так званих блатних професій. До них належали: товарознавці, працівники готелів, капітани морських суден, моряки, стюардеси, нафтовики, робітники лісової промисловості, працівники Крайньої Півночі, дипломати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побитий Ленін і свастика над урядом - яким був Мінськ 1941-го

Журнал Forbes назвав найвисокооплачуваніших акторів року. Рейтинг опублікували 11 серпня на сайті журналу. Представники Forbes рахували зароблені гроші акторів з 1 червня 2019 року по 1 червня 2020 року.

Лідером рейтингу знову став американський актор Двейн Джонсон. Цьогоріч він заробив $87,5 млн.

Зараз ви читаєте новину «Які професії в СРСР були найприбутковішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути