Ексклюзиви
субота, 09 липня 2016 09:10

Які наслідки може мати флешмоб "Я не боюся сказати"

Які наслідки може мати флешмоб "Я не боюся сказати"

У мережі Facebook на початку тижня стартувала акція "Я не боюсь сказати". Жінки і чоловіки публікують власні історії про сексуальне насильство, приниження на гендерній основі, домагання і навіть зґвалтування.

Розпочалось все з посту у Facebook громадської активістки Анастасії Мельниченко: "Я хочу, аби сьогодні говорили ми, жінки. Аби ми говорили про насильство, яке пережила більшість з нас. Я хочу, аби ми не оправдувалися: "Я йшла у спортивках серед дня, а мене все одно схопили". Бо нам не треба оправдуватися. Ми не винні, винен завжди насильник. Я не боюсь говорити. І не почуваюся винною".

"Акція для багатьох стала своєрідною терапією і відкрила очі на проблему, яка близька мільйонам українців, - говорить київський психолог Валентина Домська. – Сміливість зізнатися знайшли у собі тисячі користувачок Facebook. Дехто відкрився і вже через кілька годин пошкодував - видалив свій пост або навіть власну сторінку у соцмережі через коментарі. Наше суспільство не готове нормально реагувати на такі одкровення".

Які наслідки може мати флешмоб?

- Недосконале законодавство з захисту жертв насилля, недовіра до правоохоронної та судової системи змушує постраждалих мовчати роками. Рідко побачиш дописи у соцмережах про біль і розчарування. Найчастіше у своїх записах люди хвастаються, як їм добре. Зараз інтерес до акції великий. Вона збурила соцмережу. Виходить за межі нашої країни. Постами діляться жінки з Туреччини, Німеччини, Штатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого чоловіки не пробачають у стосунках

Від такого зізнання жінка може постраждати у майбутньому?

- Це може відгукнутися, коли влаштовуватиметься на нову роботу чи почне стосунки з новим партнером. Знайома потерпала від рукоприкладства чоловік. Вирішила оприлюднити проблему у соцмережі. Через місяць розлучилася. Наступного року зустріла іншого. Зустрічалися, готувалися до весілля. Все було добре, доки той її пост не прочитала сестра коханого. Вона продемонструвала його батькам і брату. Хлопець покинув дівчину. Образився, що не розповіла йому про це раніше. Не всі спроможні адекватно прийняти те, що сталося з його сестрою, подругою, співробітницею. Акція пронеслася, ніби хвиля. Зізналися про насильство навіть ті, хто не був готовий до такої сповіді.

Як варто реагувати друзям на такі зізнання?

- Будьте максимально толерантними. Треба підтримати людей за їхню відвертість. Вони розраховують на підтримку. Але отримують у відповідь не тільки критику, але й купу запитань: "Як це сталося?", "Чому раніше мовчала?", "Чому не подала заяву в міліцію?". Не нав'язуйте свою підтримку і не давайте оцінок. Реакція співбесідників може ранити більше, ніж сексуальне домагання.

Чому чоловіки часто реагують агресивно у коментарях?

- Вони сприймають звинувачення на свою адресу. Але ця акція не є античоловічою. Ті, що сміються чи плюють у бік жертви – підтримують вчинок насильника. Люди, які негативно реагують на подібні акції, швидше за все, переживали подібний досвід у своєму житті. Українці розучилися співчувати і співпереживати. Засуджують жертву і виправдовують маньяків.

Чи винна жертва?

- Ні, не винна. Таку думку нам нав'язує етнопсихологія, яка піднімає чоловіка над жінкою. Хто вирішив, що йому усе дозволено? Чому жінка мусить підкорятися?

Нагадаємо, історії про сексуальне насильство підірвали інтернет на початку тижня.

Зараз ви читаєте новину «Які наслідки може мати флешмоб "Я не боюся сказати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути