Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 15:11

Які фільми стали фаворитами Каннського кінофестивалю

Які фільми стали фаворитами Каннського кінофестивалю

Показом блискучої стрічки відомого американського актора і режисера Клінта Іствуда "Підміна" ознаменувався сьомий день роботи 61-го Каннського фестивалю. У цій картині чудово зіграла голлівудська актриса Анджеліна Джолі, яка знаходиться на піку своєї творчої кар"єри.

Тріумфальний прийом нового фільму Іствуда фестивалем робить його фаворитом на завоювання головної премії цього найбільшого і найпрестижнішого кінофоруму світу. Події таємничого трилера "Підміна" відбуваються в 20-х роках. Анджеліна Джолі грає матір, якій повертають викрадену дитину. При цьому їй здається, що дитину підмінили. У фільмі знялися Емі Райан і Джон Малковіч.

У "Підміні" Клінту Іствуду вдалося об"єднати драму окремої людини з глибоким соціальним аналізом кризи владних структур. Той факт, що фільм зроблено на справжніх фактах, тільки підсилює його звучання.

Фільм Клінта Іствуда бере участь у фестивалі в Каннах вже п"ятий раз. "Починаючи свою кар"єру режисера 38 років тому, я думав, що довго це не продовжиться", - розповів Іствуд у вівторок під час прес-конференції. "Проте зараз я все більше відчуваю необхідність сказати за допомогою кінокамери те, що думаю про сьогоднішній світ", - підкреслив режисер.

Крім того, однією з найбільш вражаючих подій фестивалю критики називають демонстрацію минулого вівторка документальної стрічки відомого сербського режисера Еміра Кустуріци, присвяченої легенді сучасного футболу аргентинцеві Дієго Марадоні.

Картину, яка включена до позаконкурсної програми кінофоруму, з ентузіазмом зустріли глядачі та критики. На показі був присутній сам Дієго Марадона.

На тлі фільмів Іствуда і Кустуріци значне розчарування викликав у Каннах представлений у вівторок другий фільм головної конкурсної програми - "Дельта" молодого угорського режисера Корнеля Мундруцо. Він розповідає про життя двох молодих людей, оточених ворожим світом людей. Дія картини відбувається на тлі річки і наповненою вищої величі природи. Виконана у похмурих тонах, наповнена безвихідністю ця стрічка представляє так звану "нову угорську хвилю".

21 травня в рамках головної конкурсної програми буде показано епічний фільм відомого американського режисера Стівена Содерберга "Че". Стрічка присвячена відомому латиноамериканському революціонерові Ернесто Че Геварі. Картина складається з двох частин і триває 4 години 28 хвилин.

Додатковий інтерес до фільму Содерберга викликаний і тим, що поки на фестивалі немає явної картини-лідера. Більше того, значна частина критиків і глядачів на початку нинішнього тижня починала говорити про "слабку програму" і навіть про недостатньо точний відбір картин для основного конкурсу.

У фільмі, який називається "Марадона у виконанні Кустуріци", даний багатогранний портрет великого форварда, якого показано не тільки як геніального спортсмена, але і як революційну фігуру.

У фільмі практично з релігійним захватом розповідається про геніальність "найблискучішого і найпримхливішого" гравця за всю історію світового футболу. На прес-конференції Емір Кустуріца заявив, що з натхненням працював над документальною стрічкою, оскільки "між Латинською Америкою і Балкани є велика схожість".

За словами Кустуріци, який озвучив свій фільм, футболіст ніколи не забував про те, що вийшов із низів Буенос-Айреса і не поривав зі своїм соціальним корінням.

При цьому Марадона зробив в картині ряд різких заяв на адресу нинішнього президента США Джорджа Буша, істеблішменту Великобританії, а також висловився на захист руху антиглобалізму. Значне місце у фільмі зайняв один з найвідоміших епізодів у спортивній кар"єрі Марадони - забитий ним рукою гол на Чемпіонаті світу в 1986 році у ворота збірної Англії. Він приніс збірній Аргентини титул чемпіона світу.

У картині Марадона емоційно розповідає і про своє особисте життя. "Я робив помилки і дорого платив за них", - сказав футболіст. З приводу вживання протягом достатнього тривалого часу кокаїну, він заявив, що через цю недугу "замкнувся в собі". При цьому 47-річний Марадона визнав, що зміг би добитися у футболі більшого, якби не вживав наркотики.

При цьому він підкреслив, що повністю позбавився від даного пороку. "Я чистий від наркотиків, я веду зараз абсолютно інше, здорове і наповнене численними подіями життя", - відзначив Марадона.

Емір Кустуріца, який завоював двічі вищу нагороду фестивалю - "Золоту пальмову гілку", працював над картиною про Марадону три роки.

Фільм про останні дні життя Льва Толстого буде завершено на початку майбутнього року Відомий американський режисер Майкл Хоффман приступає до зйомок нового фільму про видатного російського письменників Льва Толстого. Картина називається "Остання станція". Як повідомив у вівторок на кінофестивалі представник знімальної групи, стрічка буде закінчена на початку 2009 року. Роль графа Толстого грає відомий канадський актор Крістофер Пламмер. А Британська актриса російського походження Хелен Мірен зіграє дружину письменника - Софію Андріївну.

Основні зйомки фільму про останні дні життя Толстого пройдуть у ФРН, на території федеральної землі Саксонія-Анхальт. Уряд цієї частини Німеччини вже надав гарантії з фінансової підтримки картини, бюджет якої складає 40 млн доларів. Як стало відомо, зараз ведуться переговори про те, щоб "Остання станція" стала офіційною спільною німецько-російською стрічкою, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Які фільми стали фаворитами Каннського кінофестивалю ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути