Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2023 08:39

Як затримка західної допомоги вплине на ситуацію на фронті - прогноз ISW

Як затримка західної допомоги вплине на ситуацію на фронті - прогноз ISW
Українські війська потребують більше снарядів на фронті. Фото: t.me/GeneralStaffZSU

Брак артилерійських боєприпасів та затримки у наданні західної допомоги в галузі безпеки, ймовірно, змусять Сили оборони України заощаджувати техніку.

Це може затримати майбутні українські контрнаступальні операції на фронті. Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, Росія теж значно витратила свої можливості для продовження війни. Тому Заходу важливо допомогти Україні зі снарядами для виконання наступального плану на 2024 рік.

В ISW нагадують заяви командувача Таврійської групи військ бригадного генерала Олександра Тарнавського, який 18 грудня сказав, що ЗСУ відчувають нестачу 122-мм і 152-мм снарядів по всій лінії фронту. За його словами, це змушує військових перерозподіляти артилерійські боєприпаси, з якими також є проблеми, та перепланувати військові завдання.

За підрахунками українських і західних офіційних осіб, нині війська РФ ведуть артилерійський вогонь у п'ять-сім разів частіше, ніж Сили оборони України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втрати росіян в Україні перетнули нову психологічну позначку

Аналітики припускають, що обидві сторони витратили значну частину своїх радянських запасів 122-мм і 152-мм артснарядів, і це змусило їх шукати інші запаси цих боєприпасів за кордоном. Зокрема, Росія нещодавно отримала велику кількість таких снарядів із Північної Кореї, а Україна та її західні партнери докладають зусиль для їхнього отримання з іноземних запасів.

"Неясно, які затримки чи перешкоди можуть виникнути в зусиллях України та Заходу щодо закупівлі 122-мм та 152-мм снарядів і як будь-які такі затримки можуть сприяти нинішньому дефіциту в Україні. ЗСУ все частіше використовують надані Заходом 155-мм артсистеми на фронті, й можливі затримки у допомозі в сфері безпеки можуть вплинути на їхнє постачання, хоча пакети допомоги США нещодавно включали такі снаряди", - зазначили в ISW.

Заступник міністра оборони України генерал Іван Гаврилюк визнав, що дефіцит артбоєприпасів збережеться. За його словами, Київ нині фокусується на внутрішньому виробництві безпілотників, щоб компенсувати нестачу артилерії, й у 2024 році планує виробляти 155-мм снаряди всередині країни спільно із західними компаніями.

"Брак артилерії та затримки в наданні західної допомоги з метою безпеки створять невизначеність в українських оперативних планах і, ймовірно, спонукають українські сили економити ресурси, що може змусити їх ухвалювати важкі рішення про пріоритет певних ділянок фронту над секторами з обмеженою територією, де невдачі менш руйнівні", - зазначають в ISW.

Перед цим українські офіційні особи зазначали, що вносять періодичні зміни до того, що можна вважати приблизними оперативними планами щодо війни на 2024 рік, виходячи із ситуації на фронті. Один із чиновників нібито сказав, що провести військові розрахунки за цими планами "складно через значне скорочення західної допомоги з вересня 2023 року".

На цьому тлі генерал Тарнавський наголосив, що Україна готує резерви для подальших масштабних дій.

"Нестача артилерії та затримки із західною допомогою, найімовірніше, знизить здатність України планувати та готуватися до цих дій. Затримки з конкретним оперативним плануванням та матеріальними засобами, необхідними для підготовки до контрнаступу зі свого боку призведуть до затримки контрнаступальних операцій 2024 року року", - зазначають в ISW.

Російські загарбники продовжують наступальні дії на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках фронту.

Важливим для окупантів є Бахмутський напрямок. Там вони зосереджують основні зусилля і для ведення штурмових дій та застосовують найбільш боєздатні підрозділи десантних військ, морську піхоту й сформовані з колишніх злочинців підрозділи "Шторм Z" та "Шторм V". Про це повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

Зараз ви читаєте новину «Як затримка західної допомоги вплине на ситуацію на фронті - прогноз ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути