пʼятниця, 07 квітня 2023 03:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Як встановити факт смерті людини на тимчасово окупованій території: роз'яснення

Як встановити факт смерті людини на тимчасово окупованій території: роз'яснення
В умовах війни та у зв'язку з тимчасовою окупацією території України виникає питання, як встановити факт смерті людини. Фото: od.cmr.gov.ua

В умовах війни та у зв'язку з тимчасовою окупацією території України виникає питання, як встановити факт смерті людини.

Перед рідними постає завдання: як отримати свідоцтво про смерть, адже документи, видані окупаційними органами, є недійсними та не можуть братися до уваги для встановлення смерті особи, оскільки не створюють правових наслідків.

Якщо рідні звернуться до органу ДРАЦС, то отримають відмову у проведенні реєстрації через те, що пред'явлені документи не є підставою для державної реєстрації смерті.

Водночас у разі неможливості реєстрації органом ДРАЦС факту смерті необхідно звернутися до суду із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території та отримати відповідне рішення. Заявник, у такій справі, звільняється від сплати судового збору, пояснив мер Енергодара Дмитро Орлов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВПО і звільнені з полону можуть отримати ваучери на навчання: як це працює

Справи про встановлення факту смерті розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду, та підлягають негайному виконанню.

Зокрема, команда провідних юристів Норвезької ради у справах біженців (NRC), які працюють в м. Запоріжжі, надають консультації, правову допомогу, складають відповідні заяви про встановлення факту смерті .

Усі послуги надаються безкоштовно.

Для отримання якісної правової допомоги від фахівців з юридичних питань Норвезької ради у справах біженців (NRC),
звертайтеся за телефонами: +38 067 4141 632; +38 067 4141 633; +38 067 4141 643; +38 067 4141 636; +38 067 4141 637 з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 17:00.

Також можна скористатися телефоном "гарячої" лінії 0800302007, Viber (+380678294435), Skype ([email protected]), електронна пошта ([email protected]).

Ще відразу після повномасштабного російського вторгнення Кабмін ухвалив постанову, якою визначив, що сім'ям загиблих українських воїнів виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн.

Є також ряд інших пільг та компенсацій. Як отримати пільги, виплати та компенсації родинам загиблих (померлих) військовослужбовців, нагадала колишня омбудсменка Людмила Денісова у Telegram.

Зараз ви читаєте новину «Як встановити факт смерті людини на тимчасово окупованій території: роз'яснення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути