понеділок, 02 липня 2018 16:19

Як вдало відсвяткувати Івана Купала: традиції та повір'я

Як вдало відсвяткувати Івана Купала: традиції та повір'я
Українці святкують Івана Купала в ніч на 7 липня. Фото: womo.ua

Івана Купала в Україні постійно відзначають в ніч на 7 липня.

Про головні традиції та повір'я свята пише Styler.

Чому саме така дата

З давніх часів Купала, Іванів день або Сонцеворот наші предки святкували в день літнього сонцестояння 21 червня. З приходом християнства на слов'янські землі, язичницьке свято приурочили до церковного дня пам'яті Іоанна Хрестителя - 24 червня. Через деякий час дата Івана Купала знову змінилася. Після переходу на григоріанський календар свято стали відзначати 7 липня. Хоча досі багато народів Європи продовжують святкувати Івана Купала в день сонцестояння в червні.

Як відзначають Івана Купала

Самобутні звичаї та ритуали народного свята залишилися популярними і в наш час: прогулянки нічним лісом, ворожіння і пускання вінків по воді. Розваги біля вогнища і нічні купання в літній день - чудовий спосіб провести час з друзями на природі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Костюми хору поділені порівну на світлі і темні" - показали українську оперу, заборонену в СРСР

Згідно з прикметами на Івана Купала, стрибки через багаття у святкову ніч та купання після заходу сонця принесуть здоров'я на увесь рік. Якщо вмитися ранковою росою 7 липня, можна продовжити молодість і зберегти красу на довгі роки. Трави, зібрані у купальську ніч, мають особливу лікувальну силу. Ворожіння на Івана Купала з вінком допоможуть дізнатися про свого коханого. І головне повір'я свята: якщо в ніч на 7 липня знайти квітучу папороть - до багатства і удачі на все життя.

6-8 липня в селі Грушківка Кам'янського району на Черкащині відбудеться Фестиваль нескореної нації "Холодний Яр".

Захід проводять із 2015 року. Традиції не змінюють: фестиваль буде безалкогольним, вхід безкоштовний, але організатори просять долучитися до збору коштів на реабілітаційний центр для учасників російсько-української війни. На заході відбуватимуться просвітницькі гутірки із письменниками Василем Шклярем, Ларисою Ніцой, політиком Олегом Тягнибоком, мовознавцем Іриною Фаріон та іншими, а також майстер-класи, спортивні змагання та ярмарок. На музичній сцені виступатимуть, зокрема, гурти "Карна", "Кому вниз", "Тінь сонця", "От Вінта!", Dj Tapolsky.

Зараз ви читаєте новину «Як вдало відсвяткувати Івана Купала: традиції та повір'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути