Ексклюзиви
вівторок, 19 березня 2024 13:21

Як українці ставляться до гучних справ проти бізнесменів - результати опитування

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів дослідження щодо ставлення українців до останніх гучних розслідувань проти бізнесменів та деяких компаній.

Більше половини опитаних (56%) вважають, що ці справи є свідченням спроб боротися з порушенням бізнесом законів України. Про це йдеться у повідомленні КМІС.

Водночас 30% респондентів вважають це тиском на бізнес. А 14% не змогли визначитися зі своєю думкою.

Автор: exinform.com.ua
  Київський міжнародний інститут соціології дослідив ставлення українців до розслідувань проти бізнесменів
Київський міжнародний інститут соціології дослідив ставлення українців до розслідувань проти бізнесменів

За словами заступника директора КМІС Антона Грушецького, підприємці і бізнесмени є важливою складовою суспільства та відіграють впливову роль у його розвитку. Утім, в Україні з 1990-х років у багатьох людей сформувалося стійке негативне сприйняття бізнесу через асоціацію з корупцією та впливом на політиків і державних діячів.

"Українці можуть мати позитивне ставлення до "великого бізнесу", але ненавидіти - "олігархів", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці дали однозначну відповідь щодо російської мови - свіже опитування

Однак, різку критику й недовіру викликають також окремі складові правоохоронної системи. Так, у грудні 2023 року лише 9% українців довіряли прокурорам (не довіряли - 64%) і лише 12% довіряли судам (не довіряли - 61%), нагадав соціолог.

"Тому зіткнення вартових державних інтересів та українських "атлантів" в очах багатьох пересічних громадян насправді скоріше виглядає "жабогадюкінгом", - зазначив Грушецький.

Однак, за його словами, від цієї "війни" програють усі - і держава, і бізнес, і прості громадяни.

"Зараз необхідно не підвищувати градус і не мотивувати своїх прихильників на безкомпромісну боротьбу, а спокійно та конструктивно розв'язувати проблеми та формувати нові прозорі справедливі для всіх сторін правила гри", - вважає Грушецький.

Опитування КМІС проводилося 17-23 лютого 2024 року серед 1052 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Більшість українців (57%) у лютому 2024 року вважали, що найважливішим фактором успіху у війні з Росією є підтримка від Заходу зброєю, фінансами та санкціями проти агресора.

Далі за важливістю назвали вищу ефективність і прозорість діяльності української влади (33%), відсутність конфлікту між політичним керівництвом та військовим командуванням (32%) і співпрацю між владою та громадянським суспільством (26%).

Зараз ви читаєте новину «Як українці ставляться до гучних справ проти бізнесменів - результати опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути