неділя, 03 липня 2022 04:00

Як спілкуватися з токсичними людьми, аби не втратити рівновагу: поради від психолога

Постійне спілкування з токсичними людьми може негативно вплинути на ваш емоційний стан та зруйнувати віру в себе, ваші переконання й цілі. Також таке спілкування може викликати почуття спустошення й неспроможності ні на що.

Автор: pexels.com
  Постійне спілкування з токсичними людьми може негативно вплинути на ваш емоційний стан
Постійне спілкування з токсичними людьми може негативно вплинути на ваш емоційний стан

Через це часто виникають конфлікти між вами й вашим оточенням. І якщо ви міркуєте, що ідеальним варіантом тут є повністю припинити будь-яке спілкування з токсичними людьми, ви маєте рацію. Однак не завжди є можливість так вчинити. Адже негативними персонажами у житті можуть бути колеги, начальник, одногрупник чи родич. Практичними порадами поділилася психологиня Юлія Ворман у коментарі Telegram-каналу "Психологічна підтримка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через виїзд з України з'являється почуття винного: як себе не "з'їсти", перебуваючи в безпеці

Що робити, якщо не можете уникнути токсичного спілкування?

1. Не чекайте від такої людини змін. Набагато простіше будувати діалог, коли ви чітко розумієте, що токсичний співрозмовник навряд чи колись стане поводитися інакше.

2. Окреслюйте чіткі кордони. Адже улюбленим заняттям токсичної людини є тиснути своїми емоціями й порушувати особистий простір інших. Відкиньте ввічливість і позначте межі допустимого.

3. Беріть контроль над розмовою на себе. Токсичні люди – вправні маніпулятори. Тож, усвідомлюючи це – слідкуйте за напрямом бесіди, щоб не потрапити в "пастку". Це не так складно, як здається. Наприклад, можна спритно змінити тему розмови, щоб охолодити співрозмовника.

4. Не давайте чіткі відповіді на незручні запитання.

5. Будьте стримані. Токсичні люди обожнюють захоплювати інших у "воронку негативних емоцій". Якщо ви потрапите в неї, то станете жертвою провокацій і будете відповідати негативом на негатив. А отже – втратите рівновагу.

6. Будьте прямолінійні. Чітке формулювання власної позиції дуже часто лякає токсичних людей. Відкрито кажіть, що вас не влаштовує.

7. Фільтруйте інформацію про себе. Токсичні люди часто "надмірно відверті". Це один із прийомів втертися в довіру. І цілком нормально, що у вас виникне бажання бути відвертими у відповідь. Однак пам'ятайте: надана вами особиста інформація потім може бути використана проти вас.

8. Скоротіть тривалість спілкування, якщо не маєте змоги повністю відмовитися від нього.

9. Намагайтесь із співчуттям ставитися до токсичних людей. Вони не народилися такими, але з тих чи інших причин не навчилися задовольняти свої потреби екологічним шляхом. Розуміючи це, ви допоможете передусім собі не стати жертвою провокацій і дистанціюватися від такої людини з почуттям співчуття, а не злості, ненависті чи роздратування.

Автор: t.me/psy_support
  Практичні поради дала психологиня Юлія Ворман
Практичні поради дала психологиня Юлія Ворман

Через війну психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців. Близько 3-4 млн людей потрібно буде призначати медикаментозне лікування, прогнозують у Міністерстві охорони здоров'я.

"Із кожним днем кількість людей, які будуть відчувати наслідки для свого психічного здоров'я, зростатиме. Навіть тих, хто зміг стійко перенести перші місяці війни, чекає ментальне виснаження, адже звикання до постійного перебування в умовах війни також може мати негативний вплив на психічне здоров'я", – розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час наради щодо створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки.

Зараз ви читаєте новину «Як спілкуватися з токсичними людьми, аби не втратити рівновагу: поради від психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути